De deelnemers zijn er klaar voor.
De deelnemers zijn er klaar voor. Foto: William Arts

Liedjesfestival Venray

Venray | Het liedjesfestival van vastelaovesvereniging De Piëlhaas is al jaren de eerste aanzet voor het nieuwe carnavalsseizoen in Venray. De Bolzaal van Schouwburg Venray vormt zaterdagavond 24 september het decor van het liedjesfestijn. Acht deelnemers strijden om de felbegeerde titel en vanaf 19.11 uur zijn de deuren van de schouwburg geopend. "We hebben er weer ongelofelijk veel zin in", vertelt William Arts van Kemissie Liedje enthousiast over het naderende feest.

Verrekes Moj, de winnaar van vorig jaar, ontbreekt tijdens deze editie, maar er valt komende zaterdag nog voldoende te genieten voor de toeschouwers. Zo staan Loss (Griep òw Kâns), Én Wieze LES (Vastelaoves GOLD), Nevvenén (Gaater ien de lòcht), Marcel & Marly (Mien Vastelaoveslief), Maik & Kyra (Nie te beschrieve), Beején (Òs Kroeg), Onderstebaove (Vastelaovend Veulbeloeëvend) en Pim & Peet (Òzze Pap) namelijk wel op de planken. "We hebben de meeste repetities inmiddels achter de rug en de muziek zit dit jaar echt weer goed in elkaar", vervolgt Arts. "Als commissie zijn we heel blij dat we weer een ouderwet liedjesfestival kunnen organiseren zonder maatregelen en met afterparty. De laatste editie zonder beperkingen was in 2019, dus dat is alweer een paar jaar geleden."


November

Wel wordt het een bijzondere editie van het liedjesfestival. Het wordt namelijk de laatste keer dat het evenement in september wordt georganiseerd. Vanaf volgend jaar wordt het feestje in november gevierd. De verandering werd vrijdag groots aangekondigd middels een heuse persconferentie van De Piëlhaas op Facebook. "We hadden breaking news en dat moesten we groots delen", vervolgt Arts. "Het nieuws werd gebracht met een kwinkslag natuurlijk, maar vanaf 2023 houden we het liedjesfestival in het eerste weekend van november."

Met de aanpassingen hoopt de organisatie op meer deelnemers en in november is ook het publiek al wat meer in de carnavalssferen. "De deelnemers moeten zich nu al voor de zomer inschrijven voor het liedjesfestival. De meeste mensen zijn dan nog niet bezig met carnaval. Door het liedjesfestival te verplaatsen naar november denken we dat er meer mensen komen luisteren en feesten en misschien trekt het ook wel meer deelnemers. Dat zou natuurlijk leuk zijn. Ik wil ook vriendengroepen, straten en wijken uitdagen om een keer mee te doen. De deelnemers hoeven natuurlijk niet uit Venray te komen. Dus ook de dorpen kunnen meedoen. Dat zou het liedjesfestival een mooie boost geven."

De liedjesavond gaat dit jaar met het thema terug naar de jaren 70 en 80. "Je kunt een beetje denken aan de Soundmixshow van vroeger, maar wij gieten dat wel in een Venrays jasje. Met eigen presentatoren en deelnemers. De schouwburg is er helemaal klaar voor en tijdens de pauze hebben we nog een verrassing voor het publiek. Wat er gaat gebeuren wil ik graag geheim houden. Ik zou zeggen: 'Kom vooral kijken en genieten'. Het wordt mooi."

Liedjesfestival vindt volgend jaar plaats in november

Acht deelnemers staan komende zaterdag op de planken in Venray

Via de website van Schouwburg Venray zijn nog kaarten verkrijgbaar voor het liedjesfestival. 

Afbeelding