Will Tissen en Nellie Tissen-Tijssen zijn vaak in hun tuin te vinden.
Will Tissen en Nellie Tissen-Tijssen zijn vaak in hun tuin te vinden. Foto: Willem Menting

'Vertrouwen hebben in elkaar'

Oirlo | Het is vandaag exact vijftig jaar geleden dat Will Tissen (74) en Nellie Tijssen (73) elkaar het ja-woord gaven in de Paterskerk in Venray. De eerste stap naar hun huwelijk werd al gezet op 18 augustus 1972 toen het echtpaar trouwde voor de wet. Tegenwoordig woont het gouden paar al ruim 25 jaar op de Molenhoek in Oirlo op een steenworp afstand van het geboortehuis van Nellie. "We wonen hier heerlijk", zegt Nellie enthousiast. "We hebben de ruimte en genieten van de rust."


Het echtpaar leert elkaar kennen bij het voormalige kloostercomplex Maria Roepaan in Ottersum. Nellie volgt daar de opleiding tot verpleegkundige en Will geeft rijlessen aan de studenten. "Maar niet aan Nellie", vertelt Will lachend. "Dat heb ik wel meerdere keren voorgesteld, maar ze wilde niet. Ze reed vrolijk rond op haar fiets op Spartamet. Veel andere studenten heb ik wel rijlessen gegeven. Dat heb ik overigens een jaar of vijf gedaan, uiteindelijk ben ik bij Rank-Xerox in Venray aan de slag gegaan."

Nellie begon in 1968 met de opleiding in Ottersum. "Ik zat intern in Ottersum en dat was eigenlijk een hele mooie periode. We struinden alle kermissen af in de regio en vonden altijd wel een reden voor een feestje. Ik kende Will wel en uiteindelijk raakten we een keer een hele nacht aan de praat en toen sprong de vonk over, maar na twee weken was ik hem eigenlijk een beetje zat en heb ik het uitgemaakt."

Omdat Will na de breuk nog vaak in de buurt is vanwege zijn verplichtingen als rijinstructeur komen de twee elkaar nog geregeld tegen. Als Nellie ziet dat Will gezellig kletst met anderen dan wordt ze jaloers en uiteindelijk weet ze Will weer voor haar te winnen. "Dat was eigenlijk niet zo heel moeilijk. Ik wist dat het goed zat", vervolgt Will.

Het stel woonde in het begin samen in een stacaravan in Gennep. Nadat Nellie zwanger wordt van hun eerste zoon wordt er al snel gezocht naar een andere woning. Tussendoor gaven Nellie en Will elkaar ook nog het ja-woord. Will: "Ik kom uit Bergen en via mijn connecties daar konden we al snel een woning betrekken. Dat hebben we toen gedaan. Later hebben we ook nog in Overloon en Venray gewoond, maar in Oirlo zijn we echt op onze plek. We gaan hier niet meer weg."

Hoewel het gezin in Bergen goed kan aarden, verhuizen ze toch naar Venray. Nellie werkte inmiddels bij Vincent van Gogh in Venray en moest nu telkens met de pont de Maas oversteken. "Ik moest regelmatig de schipper bellen als ik een vroege dienst had. Dat werkte niet en toen zijn we uiteindelijk verhuisd. Toen ik een jaar of vijftig was heb ik toch mijn rijbewijs gehaald. Ik was toen ook mantelzorger voor mijn moeder en kon met de auto gemakkelijker naar afspraken in het ziekenhuis of elders."

Will en Nellie Tissen zijn vijftig jaar getrouwd

Will en Nellie krijgen met Mark, Niels en Paul drie zonen en er komen ook vijf kleinkinderen. Het gezin maakt veel fietsvakanties en geniet van het leven. Nu nog steeds gaat Nellie wekelijks naar de zumba-lessen en Will is vaak in de tuin te vinden, waar het stel samen veel werk verzet. In Oirlo woont de moeder van Nellie lange tijd bij hen in vanwege de zorg die ze nodig heeft en tegenwoordig woont hun 20-jarige kleindochter Zoƫ bij het echtpaar. "We hebben het hier goed naar onze zin. We zijn gezond en mogen niet klagen."

In tegenstelling tot hun 25-jarig huwelijk, toen er een grote circustent met 250 gasten in de tuin stond, wordt deze mijlpaal rustig gevierd. "Vroeger hebben we genoeg gefeest", lacht Nellie. "We doen niet meer zo gek tegenwoordig", zegt Will. Na hun 25-jarige huwelijk maakte het echtpaar samen met een bevriend stel een reis naar Tanzania, maar dat was eens en nooit meer. "We hebben vreselijke dingen meegemaakt op die vakantie, we zijn met de dood bedreigd en hebben dus letterlijk doodsangsten uitgestaan. We hebben ook mooie dingen gezien in Tanzania, maar die doodsangsten vergeet ik nooit meer."

Nellie en Will zijn na al die jaren nog steeds gek op elkaar. Het geheim van een goed huwelijk? "Je moet elkaar vooral de vrijheid geven en dat begin met vertrouwen in de ander. Ik sta altijd klaar voor Will en hij staat klaar voor mij. Zo hoort het gewoon. Je moet elkaar helpen als dat nodig is."

Afbeelding