De leden van scoutingvereniging De Peelspeurders genoten met volle teugen tijdens het jubileumkamp.
De leden van scoutingvereniging De Peelspeurders genoten met volle teugen tijdens het jubileumkamp. Foto: Eric Verhagen

De Peelspeurders veertig jaar

Venray | Scoutingvereniging De Peelspeurders uit Venray bestaat veertig jaar. Het bereiken van die mijlpaal vierde de vereniging onlangs groots tijdens haar jubileumkamp in Blitterswijck. Voor de tweede keer in de geschiedenis ging De Peelspeurders met de gehele vereniging op kamp. Dit keer met tweehonderd personen, onder wie ook jeugdleden en vrijwilligers. "De eerste keer dat we met de hele vereniging op kamp waren was in 2012 tijdens ons dertigjarige jubileum", zegt vrijwilliger Edwin de Klein enthousiast over het jubileumfeest.


"Tijdens dit jubileumkamp hebben we het echte scoutingspel gespeeld met verschillende activiteiten, zoals één zeskamp met een stormbaan van 22 meter, een voorstelling van een chemicus die allemaal proefjes liet zien en een fantastische bonte avond geheel gemaakt en uitgevoerd door de jeugd zelf."


Ontstaan De Peelspeurders

Scouting De Peelspeurders uit Venray is officieel op 1 september 1982 opgericht. Voor die tijd waren er in Venray vier padvindersverenigingen actief die verspreid waren over heel Venray. De gemeente Venray initieerde eind jaren zeventig om de vier scoutinggroepen bij elkaar te brengen in één nieuw gebouw aan de Oostsingel. "Van dat clubgebouw maken we tot op de dag van vandaag nog steeds met heel veel plezier gebruik." 

Het nieuwe gebouw was in 1980 klaar waarna er drie scoutinggroepen (Jeanne d’Arc, St Oda en St. Petrusgroep) daar hun intrek namen.
De vierde scoutinggroep is gestopt en heeft nooit deelgenomen aan de samenvoeging. Ruim twee jaar later gingen de drie verenigingen verder onder de naam De Peelspeurders. "De leden van onze vereniging kun je herkennen aan hun zwart en gele verenigingsdas die pas in 1985 is ontworpen, daarvoor droegen de leden van De Peelspeurders de algemene landelijke das."

De toekomst 

'Nieuwe vrijwilligers zijn altijd welkom bij de scouting'

"Als we naar de toekomst kijken, zien we onze vereniging nog heel lang doordraaien. Het aantal jeugdleden blijft groeien en dat is een enorme waardering. Elke week draaien er meer dan vijftig vrijwilligers leiding. Het geeft een enorme voldoening als de jeugdleden elke week en na een kamp met een grote glimlach naar huis gaan. Daar doen we het natuurlijk allemaal voor. Daarnaast is scouting goed voor de ontwikkeling van de jeugd. De kinderen en jeugdleden leren samenwerken, oplossingsgericht te denken en zelfstandig taken uit te voeren, zoals het koken op de kampen."


Aanwas

Ondanks een grote groep vrijwilligers waarop De Peelspeurders draait, is de Venrayse scouting altijd op zoek naar nieuwe leiding. "Ben je enthousiast geworden, dan kun je je aanmelden via onze website www.peelspeurders.nl onder het kopje aanmelden."

In Nederland zijn er verschillende soorten scoutinggroepen: landscouting, waterscouting en luchtscouting. Scouting De Peelspeurders behoort tot de landscouting, omdat de activiteiten het meest op land plaats vinden. Binnen scouting De Peelspeurders Venray doen kinderen met een beperking ook mee.

Afbeelding