Het Elisabeth Ziekenhuis werd geopend in 1934.
Het Elisabeth Ziekenhuis werd geopend in 1934. Foto: RooyNet

Groot, groter… niks?

Venray | Deze weken staan onder andere in het teken van de gezondheidszorg. Oplopende kosten in de somatische en geestelijke gezondheidszorg vragen om kostenbeheersing. Minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (wie kent hem niet van de vele interviews op tv tijdens de coronaperiode) heeft een plan opgesteld om de kosten te beheersen.


Met name huisartsen voelen zich niet gehoord en zijn vooralsnog niet van plan om bij het kruisje te tekenen. Het accent moet volgens Kuipers in de gezondheidszorg veel meer op preventie, gezonde levensstijl komen liggen en niet effectief bewezen behandelingen zouden uit de basisverzekering moeten. Bij dat laatste kun je je voorstellen dat er dus meer druk op huisartsen komt. Blijkbaar is de al heel lang genoemde versobering van de registratie ergens van de kar gevallen; er wordt niet meer over gepraat. Hoe anders was dat in 1934 toen het toenmalige Elisabeth Ziekenhuis werd geopend en pas in 1942 was het volop in gebruik en bezet. Dit ziekenhuis heeft tot 1970 dienstgedaan en menig Venraynaar is daar geboren en/of behandeld. In 1970 werd naast het ziekenhuis een heel nieuw ziekenhuis gebouwd en nu staan we op het punt dat te slopen en een kleinere versie te bouwen nabij de hockeyvelden. De plannen zijn er, er ligt ook al een bouwplan klaar om op het vrijkomende terrein van het huidige ziekenhuis een nieuwe wijk te bouwen maar o.a. wijkraad Vlakwater heeft onderzoek gedaan bij de wijkbewoners wat hen zou kunnen motiveren om te verhuizen. De uitslag was duidelijk; levensloopbestendige kleine woningen zodat veel mensen die nu alleen in een te grote levensloopbestendige woning wonen kunnen doorstromen naar een kleinere woning, levensloopbestendig, in de buurt waar ze zolang hebben gewoond en vlak bij het centrum. Of het kleinere ziekenhuis er met bovenstaande bezuinigen nog komt en of de gewenste levensloopbestendige kleinere woningen er zullen komen…..? Wie zal het zeggen. Voorlopig hebben we het er over.

Kijk ook eens op www.rooynet.nl. Daar vindt u tal van oude foto's, films, documenten en geluidsfragmenten. Ook kunt u daar oude jaargangen van Peel en Maas, weekbladen en het Genealogisch Archief inzien.