Alle schoolpleinen vergroenen en meer panden behouden

VENRAY | De komende vier jaar worden alle schoolpleinen in Venray vergroend. Kosten: 570.000 euro. Ook wil het college 'karakteristieke' panden voor Venray behouden en binnenkort worden de huisvestingsnormen voor buitenlandse werknemers bekend. Die normen zijn de basis om arbeidsmigranten fatsoenlijk onderdak te bieden, waarop streng wordt gehandhaafd. Dat zijn enkele thema's in het collegeprogramma Samen maken we Venray!.


Door Henk Baltussen


In het programma is het met een loep zoeken naar concrete plannen die op stapel staan. Dat klopt, maar dat is nu wat moeilijk, zegt wethouder Wim de Schryver (VVD). "We zijn net bezig. Neem de arbeidsmigranten. Die problematiek gaan we goed aanpakken. Hoeveel het er zijn in Venray, waar ze wonen, ze in kaart brengen, goed onderdak bieden, op locaties waar dat niet gebeurd wordt gehandhaafd. Hiervoor hebben we een hele collegeperiode nodig. Op de eerste plaats willen we de huisvestingsnormen vastleggen, dan kunnen we verder. Ik kan wel zeggen dat we daarmee achterlopen op de regio. We gaan een inhaalslag maken."

Er is al een begin gemaakt. Onlangs besloot het college camping De Zwaluw in Ysselsteyn te sluiten voor arbeidsmigranten. "De omstandigheden waren te slecht", legde wethouder Jan Jenneskens (D66) dinsdag uit. "Ik kan nu al zeggen dat op die locatie geen buitenlandse werknemers meer komen."

De groene schoolpleinen zitten in de portefeuille van wethouder Erik van Daal (Venray Lokaal). "Het groen is ook bedoeld als bewustmakingsproces voor de leerlingen. Daarbij zorgt groen voor lagere temperaturen in de klaslokalen." Van Daal houdt zich ook bezig met een grote opweklocatie voor duurzame energie in Venray. Het plan Energiepark Steegse Peel heeft zijn serieuze aandacht. Dat plan moet gaan landen in de omgeving van het gasverdeelstation  aan de Steegse Peel in Ysselsteyn, de zonnepanelen (zo'n 200 hectare) komen in het gebied tussen Ysselsteyn, Heide en Veulen te staan, inclusief een waterstoffabriek. Van Daal: "Heel interessant, maar is het uitvoerbaar? We zijn in gesprek."

De gemeente wil ook actiever gronden gaan verwerven. "Dat kan veel redenen hebben", zegt Jenneskens. "Ze bijvoorbeeld gebruiken voor natuurontwikkeling." Wethouder Daan Janssen (D66) gaat onder meer aan de slag met verbindingen tot stand brengen tussen onderwijs en bedrijfsleven voor bijvoorbeeld stages. Hetzelfde moet gaan gebeuren met sport, kunst en cultuur. "Met sport zijn we buitenschools al begonnen", zegt wethouder Martin Leenders (Samenwerking Venray).

Het college wil meer ambtenaren aantrekken (onder andere zes handhavers) en minder gebruikmaken van inhuur. De gemeentelijke belastingen voor inwoners gaan omhoog. Hoeveel hoger, dat weet De Schryver nog niet precies.