'Geen Beter Leven Keurmerk Houbensteyn'

Aangifte van Houben tegen actiegroep die in varkensstal filmde

YSSELSTEYN | Varkenshouder Martin Houben doet bij de politie aangifte van inbraak door Onderzoeksgroep Ongehoord. Leden van de actiegroep maakten enkele weken terug 's nachts filmbeelden in een van de stallen van het bedrijf Houbensteyn. Ze filmden zieke varkens, vervuilden hokken en komen tot de conclusie dat de hokken niet voldoen aan de wettelijke voorschriften en aan de eisen voor het Beter Leven Keurmerk van de Dierenbescherming. "Er worden veel onjuistheden verteld", zegt Houben. "We staan deze actiegroep graag te woord."


Door Henk Baltussen


Onderzoeksgroep Ongehoord, die de stalbeelden inmiddels verspreidde, filmde varkens met wonden, abcessen en luchtwegproblemen, een dood varken en vervuilde hokken. Ongehoord-woordvoerder Johan Boonstra geeft aan dat de groepering half augustus een Beter Leven-stal van Houbensteyn in Ysselsteyn heeft bezocht. Aanleiding voor het onderzoek was het jaarlijkse Weekend van het Varken, dit jaar op 10 en 11 september. "De varkensindustrie probeert met zichtstallen en open dagen het negatieve imago van zich af te schudden, maar Ongehoord belicht juist de schaduwzijde van de varkenshouderij", zegt Boonstra, die aangeeft dat de bezochte stal niet op slot was. "We veroorzaken nergens schade."


Uitstulpingen

In de zichtstal in Ysselsteyn, die volgens directeur Martin Houben altijd toegankelijk is, kunnen bezoekers een klein deel van de varkens bekijken. Toen Ongehoord echter andere delen van het bedrijf bezocht, troffen ze de misstanden aan. Het onderzoeksteam filmde kale, vervuilde hokken, varkens beten in elkaars oren, sabbelden aan elkaars spenen en speelden met een dode soortgenoot.  Op de beelden zijn dieren te zien met uitstulpingen van de buik. Strobriketten als afleiding voor de varkens ontbreken in de stal. Ongehoord, dat sinds 2011 actief is met onder andere het ongevraagd bezoeken van stallen, stelt dat de hokken niet voldoen aan de wettelijke voorschriften en aan het Beter Leven Keurmerk. 

Boonstra: "In alle stallen die we in de afgelopen jaren bezochten, troffen we misstanden aan. Dit is structureel in de varkenshouderij. De Dierenbescherming moet stoppen met dat Beter Leven Keurmerk. Het beeld dat wordt voorgehouden, is niet waar."

Houben stelt dat Ongehoord de gangbare veehouderij in een kwaad daglicht wil zetten, zonder wederhoor. "Hierbij worden illegale middelen, zoals inbreken, gebruikt om dat doel te bereiken. Hiermee brengen ze de dieren onnodig in gevaar door het creëren van onrust op het moment van de inbraak en de mogelijkheid van het verspreiden van besmettelijke dierziekten. Wij houden onze dieren bewust in stallen om onder meer insleep van dierziektes te voorkomen. Ondanks onze zorg kunnen we zieke varkens en dode varkens niet helemaal uitsluiten, maar we proberen dit zoveel mogelijk te beheersen." Ongehoord 'breekt' niet alleen in bij veebedrijven, ze lichten de onderneming ook helemaal door. Bij verschillende instanties en media zoals de KvK, Kennisnet, Register Beter Leven Keurmerk, Nieuwe Oogst, Groene Amsterdammer, Pig Business en Wageningen Universiteit haalt Ongehoord info op. 


Methaan

Met de bijna honderdduizend varkens die Houbensteyn heeft, stoot het bedrijf volgens Ongehoord het meeste methaan uit van alle veehouders in Nederland. Boonstra: "Dat onderzocht de Groene Amsterdammer. De totale uitstoot is jaarlijks meer dan 300.000 kilo. Omdat Houbensteyn reststromen gebruikt als varkensvoer en aan mestvergisting doet, past het bedrijf wel in het kringlooplandbouwmodel waar de Nederlandse overheid naartoe wil." Houben: "We hebben een aantoonbaar lagere CO2-productie. Een ander voordeel is dat we de varkensmest via biogas, methaan dus, om kunnen zetten in duurzame stroom en warmte waardoor er minder aardgas nodig is in Nederland."


Strokokers

Ongehoord stelt ook dat 'slechts 6 procent van de varkens van Houbensteyn' onder het Beter Leven Keurmerk met één ster wordt gehouden. Enkel de zichtlocatie zou daarom het keurmerk verdienen. Houben: "Er zijn varkens gefilmd die de volgende dag of de dag erna naar de slachterij gingen. Er lagen tien varkens in dat desbetreffende hok. De varkens worden enkele dagen voor het afleveren gedoucht. Dan worden de strobriketten eruit gehaald omdat ze niet nat mogen worden. De groep heeft alleen de strokokers van de varkens laten zien die naar de slacht gaan. Bij alle andere hokken zitten er wel briketten in de kokers. Dit laten ze niet zien. 35 procent van onze varkens zit in het Beter Leven Keurmerk met één ster en niet 6 procent. Ik begrijp niet hoe ze aan dat percentage komen."