Vrijwilligerstekort voor wijkgebouw

Sluiting dreigt voor Den Hoender

Venray | Wijkgebouw Den Hoender aan de Sint Ursulastraat 2 in Venray verkeert in zwaar weer. Zonder nieuwe vrijwilligers op bestuurlijk niveau en op de werkvloer dreigt het wijkgebouw vanaf 1 januari 2023 te worden gesloten. "De problemen zijn urgent, zonder oplossing zijn we genoodzaakt te sluiten", laat het bestuur van Den Hoender weten.


Om de problemen breed kenbaar te maken worden in de gehele wijk huis aan huis flyers verspreid. "De problemen spelen nu ruim een halfjaar. Verschillende vrijwilligers zijn gestopt. Onder meer vanwege ziekte of door hoge leeftijd", legt secretaris Henk Voermans uit.


Ontmoetingsplaats

Het bestuur van Den Hoender, dat het gebouw beheert voor de bewoners, is ervan overtuigd dat de wijk een wijkgebouw nodig heeft. In 1973 is het gebouw door de gemeente aan de wijk geschonken om een ontmoetingsplaats te zijn voor alle bewoners. Of het nu is voor koffie met een praatje, een kaartje leggen, kienen, dansen of barbecueën, iedereen is welkom. "We proberen alle activiteiten zoveel mogelijk door te laten gaan", zegt Voermans. "We hebben nu wel een aantal keer 'nee' moeten verkopen als mensen aankloppen om een feestje te organiseren in het wijkgebouw. Dat gaat niet, want we hebben te weinig vrijwilligers op dit moment."

Voermans, zelf al dertien jaar fanatiek vrijwilliger bij Den Hoender, hoopt dat er snel nieuwe vrijwilligers komen om de problemen te verhelpen. "We kunnen op dit moment alle hulp gebruiken. We zoeken naar structurele oplossingen zodat we er met elkaar voor kunnen zorgen dat het wijkgebouw ook na 1 januari openblijft. Den Hoender moet een ontmoetingsplaats voor iedereen blijven."

'Verschillende vrijwilligers zijn gestopt'

Om de urgentie meer kracht bij te zetten, organiseert het bestuur op donderdagavond 29 september een inloopavond om over de problematiek te praten. De deuren zijn vanaf 19.30 uur geopend en om 19.45 uur begint het gesprek over de toekomst van Den Hoender. "De bestuurlijke verantwoordelijkheid rust nu op de schouders van vier bestuursleden. We hebben sinds enige tijd ook geen voorzitter meer. Zelf woon ik op een steenworp afstand van Den Hoender en kom ik er bijna dagelijks. Ik zou het verschrikkelijk vinden als we de deuren moeten sluiten. We doen wat dat betreft echt een oproep aan alle wijkbewoners. Op een steentje bij te dragen. Hopelijk hebben we na 29 september duidelijkheid over de toekomst van het wijkgebouw."


Mocht je ideeën hebben, vragen en opmerkingen neem dan contact op met denhoender@ziggoe.nl of via het secretariaat 0615344740.