Het brandweerkorps van Venray rond 1960.
Het brandweerkorps van Venray rond 1960. Foto: Rooynet

Je kon er op wachten

Venray | Wát een zomer! De een geniet met volle teugen van deze toch wel mediterrane temperaturen maar anderen pikken het af; té warm, té benauwd, het klimaat verandert! 


We hebben het met zijn allen niet voor het kiezen maar krijgen het wel vóór de kiezen. De droogte slaat overal toe en het gras bij je thuis is net zo bruin als bij de buren. De natuur snakt naar regen, boeren spuiten volop om hun oogst nog wat te redden. Het mag een wonder heten dat natuurbranden in en rond de gemeente lang zijn uitgebleven maar vorige week was het helaas dan toch raak.


Brand

Woensdag stond De Peel in brand, een gigantische klus om zo’n brand in toom te houden en als je de kranten naleest over de gebruikte techniek (bv een tegenbrand aansteken) dat verdient de brandweer alle lof voor het feit dat ze de brand toch “klein hebben weten te houden, al is iedere brand al snel te groot. 


Op 5 september wordt gemeld dat de brand onder controle is en dat het nablussen nog tot einde deze week kan duren. Hoe ontstaat nou zo’n brand? Een achteloos weggegooide sigaret, baldadigheid of een glasscherf die als een soort vergrootglas heeft gewerkt? Wellicht zal dat nooit helemaal duidelijk worden. Enkele dagen geleden verscheen een artikel in de krant dat de brandweer sterk is uitgedund. Kijk je dan naar de keren dat de brandweer uitrukt dan zie je in twee dagen; 5 sept; 19:59 en 16:52, 4 september; 15:37 en 11:30 uur.


Spuitgasten

Een pittige klus voor onze spuitgasten. Bovenstaande foto dateert van ongeveer 1960 en laat het brandweercorps zien met een van hun wagens. Op dit moment gaat er een discussie over uitbreiding van de brandweerkazerne. Kun je hier tegen zijn?


Rooynet

Kijk ook eens op de website www.rooynet.nl. Daar vindt u tal van oude foto’s, films, documenten en geluidsfragmenten. Ook kunt u daar oude jaargangen van nieuwsblad Peel en Maas, weekbladen en het Genealogisch Archief van de gemeente Venray inzien.