Monumentendag op 10 september

Geijsteren | Stichting Venray Monumentaal organiseert op 10 september weer Open Monumentendag.  Die vindt plaats in Hoeve de Boogaard, Wanssumseweg 1, in Geijsteren.  Hierbij is ook de gemeente Venray aanwezig die in haar stand uitleg en informatie zal verstrekken over de nieuwe jaarlijkse subsidiemogelijkheden voor monumenten en karakteristieke panden. 


Vanaf 11.30 uur zijn belangstellenden welkom tijdens de inloop met koffie/thee en cake in de schuur van Hoeve de Boogaard. Om 12.00 uur opent Frans van der Kruijf, voorzitter van Stichting Venray Monumentaal (SVM), de serie korte lezingen.  Als eerste geeft Kirsten Akkermans, directeur van de Monumentenwacht Limburg, informatie over de diensten van de monumentenwacht. Vervolgens komt architect Inge de Neef aan het woord. Zij schetst als scheidend voorzitter van het Adviesbureau Ruimtelijke Kwaliteit (ARK) Venray haar ervaringen als het gaat om renoveren en mogelijkheden van functieverandering van monumenten en karakteristieke panden.


Tot slot geeft architect Jacques Smits een korte inleiding over het bezoek aan de voormalige lagere school van Geijsteren, die nu als verduurzaamd appartementengebouw een nieuw leven heeft gekregen. Vervolgens wordt Open Monumentendag 2022 door een vertegenwoordiger van de gemeente geopend. Om 13.00 uur start de verduurzamingsmarkt op het binnenplein van Hoeve de Boogaard. Daar staan een aantal marktkramen, waar belangstellenden informatie kunnen krijgen over onderwerpen als beglazing, houten kozijnen, warmtebronnen en energie. Medewerkers van Monumentenwacht Limburg beantwoorden praktische vragen over onderhoud, renovatie en reparatie van monumenten en karakteristieke panden. Hetzelfde geldt voor de ambtenaren van de gemeente Venray, als het gaat over subsidiemogelijkheden en energiebesparende maatregelen.

De gemeente Venray kent een subsidieregeling voor het plegen van onderhoud en restauratie  aan het culturele erfgoed in de gemeente. De regeling is bedoeld om de gemeentelijke monumenten, karakteristieke gebouwen en kleine cultuurhistorische objecten op een kwalitatief goed peil te brengen en houden. Tijdens de Open Monumentendag is een medewerker van de gemeente Venray aanwezig om vragen over dit onderwerp te beantwoorden. Voor de verduurzaming kunnen eigenaren van monumenten en karakteristieke panden gebruikmaken van de algemene subsidieverordening.


Tussen 14.00 en 15.00 uur is het open huis bij Nève de Meister, Gildestraat 7a, waar de voormalige lagere school van Geijsteren bezocht kan worden. Hierbij zijn architect Jacques Smits en aannemer Harrie Eijssen aanwezig om uitleg te geven. Omstreeks 15.30 uur sluit de Open Monumentendag 2022.