Opinie

CDA jaagt partijen bij opening politiek jaar direct tegen zich in het harnas

VENRAY | CDA-raadslid Guus Reintjes zei maandag tijdens het Sprekersplein dat 'we een motie gaan indienen' om het gemeentebestuur te bewegen de scootmobielmaatregelen terug te schroeven. Dat wil onder andere zeggen dat de maximumsnelheid van scootmobielen van 15 kilometer per uur moet blijven en niet 12, de actieradius mag niet worden verlaagd van 35 naar 20 kilometer en het recreatieve gebruik ervan moet ruimer. 'Laat mensen zelf de regie over hun leven houden', vindt Reintjes. Een sympathieke motie, maar bij aanwezige raads- en commissieleden werden volop wenkbrauwen gefronst. Kan het CDA opportunisme en populisme worden verweten? 


Door Henk Baltussen


Oppositiepartij CDA Venray lijkt met de motie-aankondiging bij het Sprekersplein, noem het de opening van het Venrayse politieke jaar, de al eerder ingeslagen weg van 'tegengas geven waar mogelijk is', te vervolgen. Weliswaar wat sneaky, maar genoeg om voor verbaasde gezichten te zorgen. Enkele weken terug bracht Samenwerking Venray-raadslid Bernie van Lierop de regeling rond de scootmobiel ter sprake. Al sinds 1 december 2020 was die bekend, maar er was nooit eerder aandacht voor. Van Lierop bracht een bal aan het rollen, andere gemeenten pikten het op en er was volop media-aandacht. Een aantal scootmobielers was bij het Sprekersplein, waar twee insprekers aangaven dat de maatregelen hoe dan ook moeten worden ingetrokken.


Raar moment

Reintjes vindt niet dat hij met zijn motievoorstel het onderwerp voor de neus van Van Lierop, wiens partij in het college zit, wegkaapte. "Ik heb alleen gezegd dat we met een motie komen", zegt Reintjes. "Niet dat het CDA ermee komt." 

Van Lierop erkent dat Reintjes CDA Venray niet noemde. "Maar hij komt er wel mee op een wat raar moment. Ik denk niet dat het Sprekersplein daarvoor is bedoeld. Beetje voor de bühne, vind ik." Reintjes is zich van geen kwaad bewust. "Ik heb het netjes gedaan. Zag wel Theo Zegers (D66-fractieleider, red.) direct omkijken. Ik zei dat ik nergens CDA heb genoemd." Opmerkelijk is ook dat Reintjes met zijn motievoorstel zijn CDA-collega en huidig fractieleider Anne Thielen ongemakken bezorgt. Zij was het namelijk die op 1 december 2020 als CDA-wethouder een handtekening zette onder de gemeenschappelijke regeling, waarin onder andere de verfoeide scootmobielmaatregelingen zijn opgenomen. 


Consequenties

Dat deed ze als vertegenwoordiger van zeven samenwerkende Noord-Limburgse gemeenten en Leudal. Reintjes tilt daar niet zwaar aan. "Als je zoiets ondertekent, is het soms moeilijk de exacte consequenties te overzien. Voor ons is het belangrijk dat het contract met Medipoint (de leverancier van de scootmobielen, red.) wordt aangepast naar de oude situatie. Daarbij houdt Medipoint ons voor dat de maatregelen kostenbesparend zijn. Hoeveel dat is weet niemand." Of vicefractieleider Reintjes en Thielen hierover nog een hartig woordje met elkaar wisselen, is onbekend. Thielen was, in tegenstelling tot de meeste andere fractieleiders, niet aanwezig bij het Sprekersplein. 


Goede sier

Het CDA zal hoe dan ook goede sier hebben gemaakt bij de scootmobielers. Die willen niet in hun vrijheden worden beknot. Het zal ze worst wezen wie dat voor ze regelt. Maar de politieke verhoudingen zijn er maandag niet beter op geworden. Bedoeld of onbedoeld is het motievoorstel overgoten met opportunisme en er hangt een zweem van populisme overheen. Politiek gezien is het al met al een interessante zet van Reintjes.  Benieuwd naar de reactie van de andere partijen als CDA Venray met de motie op de proppen komt. Willen ze medeondertekenaar zijn, vegen ze de tweede partij van Venray de mantel uit of stellen ze de motie wellicht in gezamenlijkheid op? Door voor het laatste te kiezen is dat tevens een keuze om politieke disputen en bitterheden niet over de rug van een minderheid uit te vechten. Er passeren de komende periode nog genoeg gemeentelijke thema's de revue om vol op het orgel te gaan.