De leden van Liederentafel Venray op de binnenplaats bij Slot Schaesberg
De leden van Liederentafel Venray op de binnenplaats bij Slot Schaesberg Foto: Marc Ploum

Liederentafel Venray viert jubileum

Venray | Venrayse Liederentafel, Heerensociëteit en Boerengilde anno 1990, in de volksmond Liederentafel Venray, bestond op 14 november 2020 exact dertig jaar. Vanwege de coronapandemie kon het jubileum destijds niet gevierd worden, maar nu barst het feest op zaterdag 17 september alsnog los met een muziekfestijn in het centrum van Venray. "We zijn blij dat we nu eindelijk stil kunnen staan bij ons jubileum", zegt Hans van Oosterhout van de liederentafel.


Liederentafel Venray zag dus in 1990 het levenslicht in de Volle Maan in Venray. Van Oosterhout, Wim van Osch, Henk van Heumen en Wim Drabbels zijn vanaf het eerste uur lid van de sociëteit die momenteel bestaat uit twintig leden. De liederentafel ontstond destijds nadat een groep leden van Tennisclub Venray de boerenbruiloft organiseerde. Tijdens de voorbereidingen op die bruiloft werden de banden binnen de organisatie zo hecht dat ze besloten zichzelf daarna te verenigen in een heerensociëteit. "We gingen toen heel intensief met elkaar om en op die manier zijn vriendschappen ontstaan", weet Van Oosterhout. "We hadden binnen de sociëteit toep-, discussie- en biljartgroepen, maar tijdens een vergadering hebben we gekozen om ook samen te zingen. Dat laatste heeft nu de overhand. Er wordt niet meer getoept, na de repetities gaan tegenwoordig de meeste leden naar huis, we zijn ook geen achttien meer."

Dat zingen een vlucht heeft genomen is voor een belangrijk deel toe te schrijven aan dirigent Jac Janssen. Na Sef Raedts en Peter van de Velden is hij sinds 2016 de derde dirigent van Liederentafel Venray. "Zingen werkt heel erg als bindmiddel", legt Janssen uit. "Het aantal repetities is in de laatste jaren ook opgeschroefd. Eerst werd er één keer per maand gezongen en nu hebben we negen maanden per jaar twee repetities. Er wordt meer gezongen en ook de kwaliteit van de zangers is daardoor toegenomen. En iedereen zingt mee, als dat niet het geval is dan zeg ik er wat van. Fluisterzingen is er niet meer bij. Maar als de gildebroeders, zo noemen we elkaar, graag willen toepen, dan kort ik de repetities wel in hoor. Geen probleem."

Liederentafel Venray bestaat nu uit twintig leden. Aanmelden voor de sociëteit kan niet, er is een commissie die de aanvraag van eventuele nieuwe leden keurt en dit overlegt met de leden. "We zitten nu vol, maar onze leden kunnen aspirant-leden aandragen. Daar babbelen we dan even over en uiteindelijk keuren we de aanvraag goed of niet", legt Van Oosterhout uit. "Het klinkt een beetje middeleeuws, maar zo gaat het hier nog steeds", vult Janssen aan.

Gezelligheid, saamhorigheid en broederschap zijn de drijfveren van Liederentafel, Heerensociëteit en Boerengilde anno 1990. "Het zingen is een middel om samen de bijeenkomsten gezelliger te maken en niet een doel op zich", zegt Van Oosterhout. "Tenminste, zo werd dat bij de oprichting besproken. Tegenwoordig is dat dus anders. We repeteren meer en we hebben ook meer optredens."

Er wordt vooral gezongen in verzorgingstehuizen, maar ook bij verenigingen en op liederentafelfestivals in bijvoorbeeld Cuijk, Den Bosch, Oirschot, Uden en Venray. Van Oosterhout: "We hebben al veel mooie optredens mogen verzorgen. We hebben een keer voor een groot publiek gezongen bij de St. Jan in Den Bosch en dat zijn wel optredens die je bijblijven."

Dirigent Janssen: 'Fluisterzingen is er nier meer bij'

Zingen voor het plezier is dus belangrijk, maar een optreden van Liederentafel Venray is pas echt geslaagd als het publiek genoten heeft. "We zingen ook veel voor ouderen met dementie en zij fleuren helemaal op tijdens onze liedjes. Daar halen wij dan ook weer veel positieve energie uit. Heel bijzonder om te zien en te mogen meemaken", zegt Janssen.

Van Oosterhout haalt als voorbeeld een optreden in het verzorgingstehuis in Smakt aan. "Daar woonde Wim Smits (bekend als schrijver van onder meer vele carnavalsliedjes, red.) en je zag hem helemaal opbloeien toen wij een van zijn nummers zongen. Dat was heel speciaal. Op deze manier kunnen we de ouderen een mooie middag bezorgen."

Tijdens de coronapandemie vonden de repetities plaats in De Kemphaan in Venray, maar normaliter wordt er gerepeteerd in de opkamer van Gastrobar TOF. Mogelijk keert het gezelschap op korte termijn terug naar TOF, maar daar is nog geen uitsluitsel over gegeven. "Het is een hele bijzondere ruimte, maar wel beperkt qua ruimte en tijdens de coronapandemie konden we daar niet oefenen. In De Kemphaan hebben we ruimte zat, maar we missen de gezelligheid van TOF wel."

Tijdens de repetities en optredens klinken onder meer oud-Hollandse liederen, maar ook het repertoire, bestaande uit zo'n veertig nummers, gaat met de tijd mee. "Tijdens de beginjaren zongen we voor opa's en oma's, maar nu zijn we zelf opa's. We hebben dus wel wat nieuwere liederen en ook een Engels en Tsjechisch liedje, maar we willen uiteraard wel herkenbaar blijven bij de oudere doelgroep. Eigenlijk zijn we tegenwoordig zelf onze doelgroep geworden. Dat maakt het ook wel zo gezellig."

Afbeelding