Op zoek naar ambassadeurs tegen eenzaamheid

VENRAY | Een tegen Eenzaamheid Venray zoekt aandachtsambassadeurs. Wie oog heeft voor eenzame mensen en mee wil helpen ze uit hun isolement te halen, mag zich melden bij Synthese, dat als onderdeel van de werkgroep ‘Een tegen Eenzaamheid’ een campagne op touw heeft gezet om deze bijzondere ambassadeurs te werven.


Door Henk Baltussen 


De werkgroep Een tegen Eenzaamheid is een samenwerking tussen diverse organisaties in Venray, waaronder de Adviesraad Sociaal Domein Venray, MEE de Meent Groep, Wonen Limburg, gemeente Venray en Synthese. Namens Synthese is onder andere Saar Bloemers erbij vertegenwoordigd. Zij is vooral gespecialiseerd in mantelzorgondersteuning. "De aandachtsambassadeur is in Venray ontstaan als onderdeel van het landelijke project Een tegen eenzaamheid, een initiatief van ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport", laat Bloemers weten. "De kern van het verhaal is dat we meer aandacht, meer oog voor elkaar moeten hebben. Eenzaamheid komt overal voor. Wie er oog voor heeft, kan eenzame mensen opmerken. Neem bijvoorbeeld een man die dagelijks naar de supermarkt gaat, daar telkens een boodschapje doet en ook uitgebreid een praatje doet. Dat kan supermarktmedewerkers opvallen. Die medewerkers kunnen een prima aandachtsambassadeur zijn, maar weten vaak niet hoe ze zulke mensen moeten benaderen en helpen. MEE de Meent verzorgt namens de werkgroep gratis trainingen om die vaardigheden bij te brengen. We hebben hierover al contacten met supermarkten die positief reageren. Zij willen meewerken er aandacht aan te besteden."

Eenzame mensen komen in alle geledingen van de samenleving voor, zegt Bloemers. "In de wijk, bij clubs, je komt ze tegen op straat, noem maar op. Sommige mensen hebben voelsprieten om eenzamen op te merken. Juist die mensen zien we graag als aandachtsambassadeur. Zo willen we een olievlek creëren om elkaar te helpen. Je kunt als instantie natuurlijk van alles bedenken. Maar we willen graag inwoners van Venray stimuleren hiermee zelf aan de slag laten gaan." 

Zo wil de werkgroep Een tegen Eenzaamheid een groep aandachtsambassadeurs verzamelen die gratis scholing krijgt en op gezette tijden bijeenkomt  om elkaars ervaringen uit te wisselen. Natuurlijk wordt het initiatief ook uitgerold in de dorpen. Ysselsteyn heeft al enkele jaren zijn eigen 'aandachtsambassadeur' in de persoon van dorpsondersteuner Linda Custers die daar een deeltijdbaan aan heeft. "Het mooiste zou zijn als elk dorp zo iemand heeft", zegt Bloemers.

Op 29 september (11.30 tot 12.30 uur) en 6 oktober (19.30 tot 20.30 uur) zijn er in Schuttersveld aan de Bergweg 2 in Venray aftrapbijeenkomsten voor geïnteresseerden in het aandachtsambassadeurschap. Dat gebeurt in de Week tegen de Eenzaamheid.