Afbeelding
Foto: eigen foto

Venray, met andere ogen bekeken

Venray | Stichting Rooys Gidsen Gilde is elf jaar geleden opgericht met als doel de promotie en bekendmaking van Venray in de ruimste zin van het woord door middel van het organiseren van wandeltochten onder leiding van gekwalificeerde stadsgidsen, onder wie Agnès van der Vorst en Pierre Swinkels:  “We zijn gids geworden omdat wij, als inwoners van Venray, erg geïnteresseerd zijn in de cultuur en historie van onze  woonplaats en onze kennis hierover graag wil delen met andere mensen.” 


Heel vaak hoor je zeggen: wat heeft Venray nou te bieden, wat voor bijzonders is er daar te zien? “Nou heel veel”, weet Pierre. “Venray heeft een boeiende geschiedenis en er is nog heel veel te ontdekken. Wat wij als gidsen doen is je leren met andere ogen te kijken als je door Venray loopt. Een mooi voorbeeld daarvan is een voorval dat heeft plaatsgevonden. Na een groep vrouwen uit een naburig dorp te hebben rondgeleid door Venray tikt, enkele dagen later, een mevrouw op mijn schouder en vraagt of ik haar nog ken. Aarzelend, nee dus. Nou, zegt ze: 'Ik heb een paar dagen geleden een wandeling door Venray gemaakt. Jij was de gids die ons begeleidde. Ik heb tegen mijn man gezegd: we komen vaak in Venray, maar de volgende keer als we samen naar Venray gaan, dan zal ik je Venray met andere ogen laten zien'. Prachtig toch? Ik ben steeds verrast dat niet alleen bezoekers aan Venray, maar ook geboren en getogen Venraynaren, vaak na een wandeling zeggen verrast te zijn met alles wat Venray te bieden heeft. Dat er dingen zijn waar je dagelijkse gewoon langs loopt en waar je nooit op let. Door een wandeling wordt je aandacht hierop gericht en verneem je achtergronden, historie en feiten.”


Omdat het Rooys Gidsen Gilde meerdere wandelingen met verschillende thema’s heeft ontwikkeld, wordt het gidsen nooit eentonig. De groepen bestaan steeds uit mensen met verschillende achtergronden en interesses, legt Agnès uit. “De groep maakt een keuze voor een bepaald thema, ik pas mijn wandelingen zoveel mogelijk aan, aan de groep. Een wandeling in groepsverband is niet alleen leerzaam, maar ook gezellig. Een uitje met je vriendenclub, familie of collega’s en daarbij mooie dingen zien en kennis opdoen van ons mooie Venray is een fijne combinatie. Ik vind het geweldig om dit te mogen doen en de wandeling is geslaagd als de deelnemers na afloop er een goed gevoel aan overhouden.”


Ben je ook nieuwsgierig geworden? Voor meer informatie hierover raadpleeg de website www.rooysgidsengilde.nl of de VVV. “Wil je gewoon, als individu, Venray met een gids verkennen, dan kun je deelnemen aan een zaterdagwandeling. Deze start om 14.00 uur vanaf de VVV. Ik hoop je te mogen ontmoeten en te mogen begeleiden door ons mooie Venray!”, zo besluit Pierre.


Trouwens, lijkt het jou ook wat om als gids mensen door Venray te begeleiden? Meld je dan aan bij het Rooys Gidsen Gilde. De gidsen zorgen er vervolgens voor dat je voorzien wordt van alle benodigde kennis, documentatie en begeleiding. Neem hiervoor contact op met de secretaris van het Rooys Gidsen Gilde via telefoon 06-22760616.


Foto: Stadsgidsen Agnès van der Vorst legt uit.