Het treinstation in Oostrum in 1898.
Het treinstation in Oostrum in 1898. Foto: RooyNet

Kumt‘ie of kûmt’ie nie

Oostrum | Deze uit 1898 daterende foto is van het treinstation in Oostrum. Het station werd in 1883 gebouwd en na bijna 93 jaar in 1976 gesloopt en vervangen door een geheel nieuw eenvoudig station zonder uitstraling.

Hiermee is een prachtig karakteristiek gebouw uit Oostrum weggevaagd. Je kunt je de vraag stellen of de NS dat nu nog zo gedaan zou hebben. Deze oude foto laat een aantal mensen zien op het perron. Aan het uniform te zien zijn het (links) drie spoorwegmedewerkers en rechts twee treinreizigers, vijf personen in totaal, een aantal wat afgelopen stakingsdagen niet zal zijn gehaald. Vakbonden, geconfronteerd met een afnemend ledental, zien hun kans waar om zichzelf op de kaart te zetten. Met de stakingen die nu landelijk gaande zijn om een betere CAO af te dwingen (en dus meer salaris) is het treinvervoer behoorlijk ontregeld. Door regionaal het treinvervoer plat te leggen wordt de druk naar de directie van de NS opgevoerd. Gisteren werd de voorlopig laatste stakingsdag uitgevoerd en staatssecretaris Vivianne Heijnen van infrastructuur en waterstraat roept de bonden op om weer samen aan tafel te komen zitten om het conflict op te lossen. Wel zo plezierig voor alle reizigers die nog in de vakantieperiode stedentripjes willen doen, werknemers die bewust voor de trein hebben gekozen om zo een bijdrage te leveren aan het milieu of studenten die naar Nijmegen of Maastricht willen reizen om colleges bij te wonen. Gelukkig was een groot deel van het bedrijfsleven ingespeeld op thuiswerken door de coronaperiode.
Nieuwe stakingsacties liggen al op de plank mochten de onderhandelingen benedenmaats zijn. Verschil is dan wel dat het om landelijke acties gaat, het kan dus nóg beroerder uitpakken. Opnieuw dringt zich de vraag op of de NS geprivatiseerd had moeten worden. Een ding is in ieder geval duidelijk; op een stakingsdag weet je zéker dat de trein niet komt…


Kijk ook eens op www.rooynet.nl. Daar vindt u tal van oude foto's, films, documenten en geluidsfragmenten. Ook kunt u daar oude jaargangen van Peel en Maas, weekbladen en het Genealogisch Archief van de gemeente Venray inzien.