De bosbrand woedde nabij De Rosmolen in Oostrum.
De bosbrand woedde nabij De Rosmolen in Oostrum. Foto: Edward Media

Brandweer rukt uit voor bosbrand

Oostrum | De brandweer werd dinsdagmiddag rond 16.15 gealarmeerd voor een bosbrand nabij De Rosmolen in Oostrum. Enkele uren later hadden de hulpdiensten de brand onder controle. In totaal had de brand een oppervlak van ongeveer twee voetbalvelden.


Het bosgebied waar de brand woedde is onderdeel van Landgoed Geijsteren. De brand was slecht bereikbaar voor de hulpdiensten en het was ook een uitdaging om voldoende bluswater bij het vuur te krijgen. Om die redenen schaalde de brandweer al snel op naar een zeer grote brand. Het vuur werd bestreden door vier tankautospuiten en zes waterwagens, waarvan twee uit Brabant. Verder is het droneteam van Chemelot ter plaatse gevraagd om een beter beeld te krijgen van de omvang van de brand.

Ook is de natuurbrandbestrijdingscontainer ingezet bij de brandbestrijding. In deze container zitten diverse gereedschappen om een natuurbrand te bestrijden. Het bijbehorende team is niet ingezet. De reeds aanwezige manschappen hebben van dit materieel gebruikgemaakt.

Tijdens de brand is er ook rook neergestreken op snelweg A73, maar dit heeft nagenoeg geen hinder veroorzaakt voor de weggebruikers. Rijkswaterstaat heeft uit voorzorg mobiele matrixborden ingezet om het verkeer te waarschuwen voor de rookvorming. Rond de klok van 19.00 uur was de brand onder controle en werd het sein brand meester gegeven. Een landelijk specialist bosbrandonderzoek gaat de natuurbrand onderzoeken. De brandweer was nog wel geruime tijd bezig met nablussen. De oorzaak van de brand is vooralsnog onbekend. Er zijn geen gewonden gevallen en de rook was tot in de wijde omgeving te zien.

Vanwege de droogte van de laatste maanden is er een grotere kans op natuurbranden. Ook woensdagochtend ontstond er een grote natuurbrand in een gebied nabij de Zwarte Plakweg in America. De hulpdiensten kwamen daar, net als in Oostrum, massaal ter plaatse om het vuur te bestrijden. De hulpdiensten werden rond 08.00 uur opgeroepen om het vuur in dit natuurgebied in te dammen.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding