Stop vliegbasis De Peel zet vraagtekens bij proefvluchten

MERSELO | Naar verwachting medio oktober houdt Defensie proefvluchten met de F-35 in deze regio. Inwoners worden hierover begin oktober over bijgepraat tijdens twee informatiebijeenkomsten. De werkgroep Stop Vliegbasis de Peel zet op voorhand vraagtekens bij de testvluchten. Ze zijn bedoeld om inwoners alvast kennis te laten maken met voornamelijk de geluidproductie van de toestellen.


Door onze redactie


De werkgroep vindt het een goede zaak dat inwoners van tevoren over de vluchten worden geïnformeerd. 'Maar het is van belang dat de gemeenten zich goed voorbereiden op de proefvluchten en zich daarbij niet alleen laten leiden door Defensie', zo laten de werkgroepleden in een bericht op de site stopvliegbasisdepeel.nl weten. Ze nemen daarbij vliegbasis Leeuwarden als voorbeeld. Daar werden enkele jaren terug al proefvluchten met het nieuwe jachtvliegtuig gehouden. Ze werden daar door omwonenden als gematigd positief ervaren, stelt werkgroepwoordvoerder Boudewijn Sterk. "Maar bij de werkelijke vluchten ontstond er plotsklaps een forse toename van klachten. Bij omwonenden en betrokken gemeenten was de enorme geluidsproductie van de F-35 reden tot zorg. De piekbelasting van geluid is bij de F-35 is enorm hoog. Het permanente geluidsmeetnet bij de vliegbasis in Leeuwarden geeft ons daadwerkelijk gemeten cijfers. Werkgroep Stopvliegbasis de Peel heeft de gemeente Venray geadviseerd in dit proces mee te liften. Nu wordt met vliegverkeer alleen in jaargemiddelden gemeten en worden de geluidsnormen door defensie volgens theoretische modellen berekend."


Microfoons

Op dit moment kan nog geen F-35 opstijgen of landen bij De Peel, omdat de baan nog ongeschikt is. Tevens is rondom de vliegbasis nog geen meetnet met microfoons aangelegd. Sterk: "Toch geeft de gemeente Venray aan dat er straks bij de proefvluchten voor het eerst daadwerkelijk gemeten kan worden. Hoogstwaarschijnlijk zal Defensie op de grond wagens met meetapparatuur stationeren. De uitslag is dan eigenlijk al bekend: een toename van zo'n 3 decibel, wat een verdubbeling van geluid inhoudt. Althans dat was de constatering in Leeuwarden indertijd. In de praktijk bleek de toename van decibels fors hoger te liggen, van 20 decibel of meer." De werkgroep vindt het daarom van groot belang dat de gemeenten Venray en Gemert Bakel deskundigheid inhuurt om ook zelf met meetapparatuur te kunnen meten. Pas dan kan er straks volgens Sterk sprake zijn van een onafhankelijke rapportage. Omdat De Peel nog niet geland kan worden, zal bij de proefvluchten alleen worden doorgestart. Dat wil zeggen aanvliegen, niet landen en weer opstijgen. Dat is niet vergelijkbaar met de werkelijke situatie, zegt de werkgroep: proefdraaien van straaljagers op een landingsbaan kan niet worden getest en het opstijgen vanaf een vliegveld vraagt meer vermogen van een toestel dan alleen het maken van een doorstart. Ook wijst de praktijk uit dat bij een in gebruik genomen vliegveld voor het landen toestellen eerst regelmatig boven de baan rondcirkelen. De praktijk vanuit Leeuwarden en Volkel laat zien, stelt de werkgroep, dat dit vaak meerdere vliegtuigen betreft die in de lucht op elkaar moeten wachten voor ze kunnen landen. "Het is de vraag hoe je dat met proefvluchten reëel kunt nabootsen", vraagt Sterk zich af. 


Blijft voor de werkgroep over het bevragen van bewoners, scholen en verenigingen met betrekking tot de gehouden proefvlucht. Ze zegt er vertrouwen in te hebben dat de gemeente dit goed oppakt en mensen ook informeert waar ze met klachten terecht kunnen. Sterk: "Naar wat nu blijkt is dat klachten van bewoners niet altijd bij Defensie worden gemeld. Men vindt dit zinloos, Defensie doet er toch niks mee, of men weet niet hoe en waar je klachten kunt melden. Neemt niet weg dat er desondanks een forse toename is van het aantal geluidsklachten rondom Volkel sinds daar gevlogen wordt met F-35's. Het zou helpen wanneer Defensie de klachten serieus neemt en daar doelgericht actie op onderneemt. Daar ligt dus ook voor de betrokken gemeenten een belangrijke taak."