Defensie: 'Boeren vragen ons om te worden uitgekocht'

VENRAY/DENHAAG | Boeren rondom de slapende vliegbasis De Peel nemen zelf contact op met het ministerie van Defensie om uitgekocht te worden. Dat laat Defensie-woordvoerder Bert Kwast weten op vragen van deze krant. "Maar aankopen zijn op dit moment nog niet gebeurd door Defensie." Vrijdag 16 september komt staatssecretaris van Defensie Christophe van der Maat naar Venray om gemeenten en gedeputeerden bij te praten over de ontwikkelingen rondom de voorgenomen heropening van De Peel. 


Door Henk Baltussen


Met welke intentie de boeren hun bedrijven aanbieden is wel duidelijk. Ze verkopen in feite de stikstof die ze met hun dieren produceren. De brandstofmotoren van straaljagers die vanaf De Peel moeten gaan vliegen stoten stikstofoxiden (NOx) uit. "En stikstof is er in De Peel zoals we allemaal weten al genoeg", zegt Kwast.

"Stikstof is de grootste hobbel op weg naar heropening van de vliegbasis. Mocht door toedoen van Defensie de stikstof in die regio nog verder toenemen, dan roken wij een zware pijp. En zal er geen natuurvergunning worden afgegeven. Want de wetgeving geldt ook voor ons." 

De stikstofuitstoot van boerenbedrijven en vliegtuigen is moeilijk vergelijkbaar. Een boerenbedrijf naast een natuurgebied veroorzaakt waarschijnlijk meer schade dan een vliegtuig, blijkt uit onderzoek. Hierover bestaat wat discussie. Het RIVM telt alleen de stikstofuitstoot mee van taxiënde en opstijgende vliegtuigen tot 914 meter hoogte. Alles daarboven telt niet meer mee in de berekening. Dat leidde tot protest, want krijgt de boer zo niet alle schuld in de schoenen geschoven? Het Mesdagfonds (een initiatief vanuit melkveehouders) liet daarom de Universiteit van Amsterdam een bedrijf met 200 koeien nameten, maar komt uiteindelijk tot dezelfde conclusie als het RIVM: 41 procent van de stikstofneerslag in gevoelige natuurgebieden is afkomstig van de landbouw.

Uitkopen van bedrijven kan daarom een middel zijn voor Defensie, zegt Kwast. "Boeren laten ons weten geen dieren te willen houden in de buurt van een vliegveld dat in bedrijf is. Er is dus een beweging in de richting om bedrijven uit te kopen, maar het is nog geen uitgemaakte zaak. We overleggen bijvoorbeeld nog met de provincies. Tevens staan we op het punt de precieze stikstofberekeningen op papier te zetten. Dan weten we waar we het precies over hebben. Daarbij worden ook alvast de uitbreidingsplannen meegenomen van de Luitenant-Generaal Bestkazerne." De slapende vliegbasis is onderdeel van de kazerne bij Vredepeel waar de dienst Grondgebonden Luchtverdedigingscommando van de Koninklijke Landmacht is gehuisvest. "Dat is en blijft de belangrijkste gebruiker van de kazerne", stelt Kwast. "Daar zullen wij als luchtmacht terdege rekening mee moeten houden. Maar we blijven bij ons standpunt dat De Peel het meest geschikt is voor de stationering van de F35."


Vreba Melkvee

Al enkele weken doen hardnekkige geruchten de ronde dat Vreba Melkvee in Vredepeel, met zo'n 2500 koeien het grootste rundveebedrijf van Nederland, door Defensie zou zijn opgekocht. Kwast zegt dat dit niet het geval is. "Klopt", laat Vreba-directeur René van Bakel weten. "Er is geen contact met Defensie geweest en wij hebben geen aanbod gehad. We hoeven dus niks te overwegen. Wij gaan dan ook verder met onze plannen om het bedrijf CO2-negatief te laten produceren." (Vreba wil meer CO2 in de bodem gaan vastleggen dan wordt uitgestoten. red.). "Wij willen een bijdrage leveren aan het oplossen van het voedseltekort in de wereld. Tevens wil ons bedrijf een positieve impact hebben op het klimaat. De gemeente Venray is natuurlijk de beste gemeente om dit te kunnen realiseren, omdat daar altijd goed wordt meegedacht en ze mee willen werken met de agrarische sector."


Staatssecretaris in Venray

Defensie-staatssecretaris Van der Maat ontmoet vrijdag 16 september in Venray de burgemeesters Leontien Kompier en Michiel van Veen van respectievelijk Venray en Gemert/Bakel (De Peel ligt deels in het Limburgse Venray en in het Brabantse Gemert/Bakel). Kompier en Van Veen vertegenwoordigen die dag de dertien gemeenten rondom De Peel die met de gevolgen krijgen te maken van de ingebruikname van de vliegbasis. Wat het precieze programma van Van der Maat in Venray is en wie nog meer bij hem aanschuiven in Venray wordt op een later tijdstip bekend. In elk geval brengt hij die dag ook een bezoek aan enkele Zuid-Limburgse gemeenten waar inwoners last hebben van overvliegende AWACS-vliegtuigen vanaf de nabijgelegen Duitse NAVO-basis Geilenkirchen.