Verlenging noodopvang?

OOSTRUM | Worden na 22 oktober ook nog vluchtelingen opgevangen in de Evenementenhal op De Hulst in Oostrum? Op die vraag heeft nu nog niemand het antwoord. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) heeft nog geen verzoek voor contractverlenging bij de gemeente Venray ingediend en zegt niet te weten of dat ook gebeurt. 


Burgemeester Leontien Kompier, die de noodopvang in haar portefeuille heeft, kan deze week vanwege vakantie geen reactie geven. Loco-burgemeester Erik van Daal kan er nu ook nog geen zinnig woord over zeggen. De schrijnende beelden van asielzoekers die bij het aanmeldcentrum in Ter Apel onder erbarmelijke omstandigheden vanwege gebrek aan bedden de nacht buiten door moeten brengen, kunnen niemand zijn ontgaan. Het tekort aan slaapplekken is evident. De gemeenteraad van Venray hielp begin dit jaar het COA een handje door akkoord te gaan met de opening voor een half jaar van een noodopvang met 350 bedden in Oostrum. Voornamelijk alleengaande mannen afkomstig uit landen als Syriƫ en Afghanistan verblijven er. Op 22 oktober loopt het contract met het COA af. COA Zuid-woordvoerder Timo Waarsenburg kan niet zeggen of het COA bij Venray zal aankloppen met het verzoek de noodopvang langer open te houden. "Maar dat we alle bedden hard nodig hebben is duidelijk. Mocht het COA in Venray willen verlengen, dan moet opnieuw de normale route worden gevolgd zoals het informeren van gemeenteraad en omwonenden. Het COA zal zeker blij zijn met verlenging, want de instroom zal niet opdrogen. Integendeel, we zullen meer opvangplekken nodig hebben." Op de vraag of het COA het in mei gesloten azc in Overloon weer in beeld heeft, is Waarsenburg duidelijk: "Overloon is voor het COA een gepasseerd station. De huur is opgezegd, de gemeente Land van Cuijk wil wat anders met de locatie."

Jan Willem Bruijsten, voorzitter van Dorpsraad Oostrum, zegt dat de dorpsvertegenwoordiging nog geen standpunt heeft ingenomen over wel of niet verlengen. "Wel kan worden gezegd dat van overlast geen sprake is, er zijn geen klachten bekend. Persoonlijk zou ik zeggen wat er tegen zou zijn als de opvang met enkele maanden wordt verlengd."