Jos van Ballegooij geniet vanaf deze week van zijn pensioen.
Jos van Ballegooij geniet vanaf deze week van zijn pensioen. Foto: eigen foto

Nu tijd voor een andere hobby

Venray | Ruim 47 jaar zette Jos van Ballegooij zich vol enthousiasme in voor zijn werk bij de politie. Vanaf vandaag (1 september) stopt dat en geniet de 65-jarige politieagent uit Venray van zijn pensioen. "Het is mooi geweest", zegt Van Ballegooij. "Ik heb een schitterende tijd gehad bij de politie en ik ga het zeker missen, maar het is tijd voor andere dingen."


Wat hij gaat doen tijdens zijn pensioen weet Van Ballegooij nog niet. Werken was immers zijn hobby. De laatste jaren speelde zijn gezondheid hem parten en werkte hij al minder. "De laatste jaren was Gennep mijn standplaats, maar ik heb altijd in Venray en omgeving gewerkt. Toen ik van school kwam op 1 april 1976 begon ik bij de gemeentepolitie in Venray, later werd dat de regiopolitie, het werkgebied werd steeds groter en het aantal collega's nam juist af. Het werk is wat dat betreft niet gemakkelijker geworden."

Van Ballegooij wil niet te veel zeuren over de huidige staat van het politiekorps. Hij kijkt liever terug op zijn loopbaan. Op veel plekken in Venray staat hij tegenwoordig stil bij wat hij allemaal heeft gezien en meegemaakt. "Bij iedere straat heb ik wel een verhaal, een ongeluk, ruzie of bijvoorbeeld een zelfdoding. Veel zaken laten je niet ongeroerd, maar praten helpt. Dat heb ik altijd gedaan. "

De Venraynaar, geboren en getogen in het Brabantse Heesch, was tijdens zijn dienstjaren niet op zijn mondje gevallen. Zo had hij geen boodschap aan een bonnenquotum dat een tijdje werd gehanteerd. "Daar heb ik nooit aan meegedaan, heb mijn quotum ook nooit gehaald. Wat een onzin. Ik heb mensen wel eens laten kiezen als ze bijvoorbeeld drie overtredingen maakten. Als ze dan voor de duurste overtreding kozen, zei ik: 'Ik zou die pakken, dat is een goedkopere boete'. Ik ben altijd heel relaxt omgegaan met zulke zaken."

Toch heeft hij de criminaliteit de laatste jaren harder zien worden. Hoe die tendens is ontstaan is voor Van Ballegooij gissen, misschien heeft het te maken met het feit dat er minder politie op straat te zien is. "We zijn gewoon met minder agenten en het korps vergrijst. Dat was in beginjaren negentig ook al zo en dat gebeurt nu weer. De opleiding duurde bij ons slechts één jaar en nu duren de opleidingen vier jaar. Er is minder aanwas en we zijn te veel bezig met protocollen en papierwerk. We moeten er zijn voor de burgers, maar daar komen we simpelweg te weinig aan toe. Wat ook meespeelt is dat er tegenwoordig altijd foto's en video's worden gemaakt door particulieren. Dat maakt ons werk absoluut niet makkelijker en we moeten daar uiterst zorgvuldig mee omgaan."

Van Ballegooij was meer dan alleen een politieagent. Zo zat hij bij de Mobiele Eenheid (ME) en de zogenaamde caviapolitie. "Ik ben meteen in het begin bij de dierenpolitie gegaan en dat doe ik nu nog steeds. Ook met de ME ben ik op veel plekken geweest. We hebben onder meer verschrikkelijke dingen gezien bij de vuurwerkramp in Enschede en bij de Koningsrellen in Amsterdam. Geen dag is hetzelfde geweest en dat heeft mij wel altijd getrokken aan het werken bij de politie. Het contact met de burgers ga ik denk ik het meeste missen. Vaak waren mensen na onze komst een stukje geholpen en daar doe je het allemaal voor."

'Bij iedere straat in Venray heb ik wel een verhaal'
Afbeelding