'Opvang tot zomervakantie 2023 mogelijk'

Venray | De eerste Oekraïense oorlogsvluchtelingen arriveerden op 13 juni van dit jaar in Venray. In enkele weken tijd werd gebouw C van het Raayland College ingericht tot vluchtelingenopvang en na de eerste maanden concludeert de gemeente Venray dat de opvang naar wens verloopt. 


"Waar meer dan honderd mensen (er is plek voor 120 vluchtelingen, red.) bij elkaar wonen spelen er altijd wel kleine dingetjes, maar over het algemeen gaat het heel goed. Er is echt een gemeenschap ontstaan waarbij mensen elkaar helpen en ondersteunen", laat een woordvoerder van de gemeente Venray weten.

De gemeente laat weten dat hulporganisatie het Rode Kruis een belangrijke rol speelt bij de opvang van de Oekraïners. "De begeleiding van het Rode Kruis, die dagelijks aanwezig is en alles regelt, is onmisbaar. Dat kunnen we als gemeente niet zelf. De opvang is overigens een forse klus voor de gemeente Venray. Het is natuurlijk een taak die we normaal niet hebben en waarvoor ineens veel dingen georganiseerd moeten worden. Eerst is dit opgepakt via de crisisorganisatie die de gemeente heeft voor rampen, maar toen het langer duurde is er een aparte projectgroep voor ingericht. Een aantal mensen uit de organisatie is vrijgemaakt om opvang in de gemeente Venray mogelijk te maken. Dit is tot op dit moment goed gelukt, maar het is wel een extra belasting, waardoor er ook andere zaken blijven liggen of later worden opgepakt."


Klachten

"We horen gelukkig veel meer positieve geluiden dan dat we klachten ontvangen. We hebben vanaf het begin met de buurt gecommuniceerd en ze ook uitgenodigd op de inloopavond. Daar hebben we steeds gevraagd om direct naar ons toe te komen als er iets is dat niet goed loopt. Er is 24 uur per dag begeleiding en bewaking, zodat kleine ergernissen direct kunnen worden aangepakt. Dat gebeurt ook. Bijvoorbeeld over het parkeren van auto's of het gedrag van mensen buiten de poort. Dat wordt direct met de bewoners besproken, waardoor kleine ergernissen tot nu toe nog niet hebben geleid tot problemen."

De opvanglocatie kan tot het begin van de schoolvakantie in 2023 openblijven. De planning is namelijk dat in de schoolvakantie wordt gestart met de sloop van gebouw C. Op deze plek staat de nieuwbouw van de school voor bijzonder onderwijs (Focus Spectrum) gepland en die bouw moet in januari 2024 starten. 

De gemeente Venray speelt verder geen rol bij het eventueel vinden van vervangende woonruimte voor de Oekraïners. "Het is de bedoeling - en de meeste mensen willen dat ook heel graag - dat de vluchtelingen weer terug naar Oekraïne gaan. Het zijn geen asielzoekers die hier willen komen wonen, we zorgen voor een veilig thuis voor de mensen die op de vlucht zijn. We denken natuurlijk wel vooruit. Stel dat de oorlog volgend jaar zomer nog niet is afgelopen en de mensen nog niet naar huis kunnen, dan willen we zeker kijken of het mogelijk is om de mensen die nu in Venray zijn langer een plek te bieden. We willen voorkomen dat ze weer naar een hele andere plek in Nederland zouden moeten gaan verhuizen. Wel proberen we Oekraïners aan het werk te krijgen en de meesten willen dat ook heel graag."