Harrie Messemaeckers (tweede van rechts) overlegt met de kermisjury.
Harrie Messemaeckers (tweede van rechts) overlegt met de kermisjury. Foto: Rikus ten Brücke

'Kloppend hart van de kermis'

Venray | Kenniskenner, -expert en -liefhebber Harrie Messemaeckers uit Venray laat een lange stilte vallen. Een punt geven voor de kermis editie 2022 valt hem moeilijk. Uiteindelijk komt het hoge woord eruit. "Een 8-." Het is zondag later op de middag als hij een eerste oordeel velt over de Venrayse kermis. Op het terras van restaurant Sirtaki op de Grote Markt blikt hij na een rondje over de pleinen en door de straten terug op de eerste drie kermisdagen.


Hoogstwaarschijnlijk had zijn rapport er na het 'zweefmolenincident' op maandagavond anders uitgezien. Onbewust speelde de kermisgoeroe van Venray een hoofdrol in het incident waarbij acht gewonden vielen. Nadat de première in Venray van de attractie Ballon Voyage in het water viel, boorde Messemaeckers zijn contacten aan om op heel korte termijn een waardige vervanger te vinden. Die werd al snel gevonden in de Europe Flyer, een spectaculaire zweefmolen van 40 meter hoog. "Ik heb het kermisteam verschillende opties aan de hand gedaan, De tweede was meteen raak, de Europe Flyer. Zondagavond stond de attractie nog in Dedemsvaart. Om twaalf uur sloot de kermis, werd de attractie afgebroken en ging het richting Venray, Vanmorgen (zondag, red.) om half zeven kwam de Europe Foyer hier het terrein opdraaien en werd opgebouwd. Nu draait de zweefmolen." Hij is er niet de persoon naar om te koop te lopen, met zijn uitgebreide netwerk aan kermiscontacten. Harrie is wel trots dat hij een steentje heeft kunnen bijdragen om de lege plek op de Grote Markt op te kunnen vullen. Niet wetende dat een dag later, in de avonduren, de attractie landelijk nieuws zou worden. De 8- geeft hij met volle overtuiging. Het minnetje voor de 8 heeft zijn redenen. "Na twee coronajaren was het voor een nagenoeg nieuw kermisteam een hele opgave om alles weer op de rit te krijgen. Marina (Canli, red.) en Joop (Goossens, red.) hebben het uitstekend gedaan. Gelukkig weer in het centrum van Venray staat een aantrekkelijke, fijne kermis met een bovenregionale uitstraling. Jammer dat er geen supergrote attracties waren, maar dat heeft te maken met de concurrentie. Een keer in de vijf jaar valt de kermis in Venray samen met Hoorn, een kermis van tien dagen die voor de exploitanten heel interessant is."


Tijdens het rondje kermis valt zijn oog voor details op. Hij bezoekt tachtig tot negentig kermissen per jaar, kriskras door heel Nederland. Messemaeckers is een liefhebber, maar mag ook gerust een kenner worden genoemd. De exploitanten knikken vriendelijk in het voorbijgaan, maken een kort praatje. Bij de Jumbomolen staat hij stil. "Kijk hier, hoe mooi. Een hele nieuwe decoratie, bestickering. Vroeger werd dit met verf en kwast gedaan." Ook Projekt 1, een reuzenschommel, heeft zijn goedkeuring. "Top dat die in Venray staat. Die zie je normaal alleen op de grotere kermissen in Duitsland." Met een afzichtelijke container met een oefeningsspel is hij minder blij. "Ik heb weinig met gokspellen, zeker als de attractie onbemand is. Totaal geen interactie met het publiek." Vishandel D'n Bels is een vaste waarde in Venray, een gloednieuwe pinda- en notenkraam staat pas voor de vierde keer op een kermis. De Grotestraat is een rustpunt tussen de verschillende pleinen.


Het kikkerspel noemt Harrie 'cult'. "Heeft een nieuwe eigenaar, zijn tweede kermis pas. Ieder jaar een publiekstrekker in Venray." Via Candy World ('een mooie uitstraling en presentatie') en Octopus met een vriendelijke vrouw als clown verkleed ('een stukje animatie, ze maakt voor alle kinderen een ballon') gaat het richting het gemeentehuis waar de kinderattracties staan. De locatie roept bij het publiek gemengde gevoelens op. De gemeente krijgt complimentjes. "Mooi aangekleed en uitnodigend met de rode loper en spandoeken. Er is alles aan gedaan om dit plein aantrekkelijk te maken. Het publiek is ook positief, een rustig gelegen, afgesloten terrein waar het goed toeven is." Na een klein uur eindigt de rondgang op het Raadhuisplein. "Voor mij het kloppend hart van de kermis, meer nog dan de andere pleinen. Voor mij persoonlijk het Las Vegas van de Venrayse kermis. Kijk naar de Grand Canyon, geen gigantische achtbaan, maar wel een kleinere. Behoort tot de mooiste achtbanen van Nederland. Prachtig die details in de aankleding."

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding