Bij De Witte Vennen in Oostrum was het deze week goed toeven.
Bij De Witte Vennen in Oostrum was het deze week goed toeven. Foto: Rikus ten Brücke

Eerste hittegolf van de zomer

Venray | De eerste week van de bouwvak noteert direct hoge temperaturen en vanaf vrijdag is ook de eerste hittegolf van de zomer een feit. De hoge temperaturen zorgen voor waterpret bij vakantiegangers, maar de droogte levert ook fikse problemen op voor onder meer boeren, de scheepvaart en de natuur. Bij vakantiepark RecreatieParc de Witte Vennen in Oostrum hadden de bezoekers weinig last van de hitte. Zij genoten met volle teugen van het zomerweer en namen met enige regelmaat een frisse duik in het water.


Aan de andere kant van het spectrum zat Waterschap Limburg. Het waterschap nam aanvullende maatregelen in verband met de droogte. Zo zal er extra kanaalwater worden gepompt naar een deel van het bekenstelsel en wordt het gebruik van beekwater verder beperkt voor de kapitaalintensieve teelt.

Chrit Wolfhagen (lid Dagelijks Bestuur Waterschap Limburg): “Het is in deze tijd van droogte altijd zoeken naar de juiste balans tussen natuur, het beschikken over water en de voedselzekerheid (beregening). We proberen in onze aanpak met alle aspecten rekening te houden.”

Wolfhagen gaat ook in op gemaakte afspraken: “Waterschap Limburg heeft afspraken gemaakt met Rijkswaterstaat en Waterschap Aa- en Maas over het tijdelijk verhogen van de hoeveelheid water die in het wateraanvoerstelsel kan worden ingelaten." Met een pomp wordt water overgepompt van het kanaal in Wessem Nederweert naar de peelkanalen. Hierdoor kan de komende weken 400 liter per seconde extra worden ingelaten. Dit extra water helpt de diverse beekstelsels die het zwaar hebben door de droogte. Doel is de beken zoveel mogelijk watervoerend te houden. Een deel van het water wordt doorgeleid naar het gebied van Waterschap Aa- en Maas (Oost-Brabant). De rest zal vooral door de beekstelsels van het stroomgebied van de Grote Molenbeek worden geleid omdat hier erg lage waterstanden zijn.


Onttrekkingsverbod

Waterschap Limburg heeft besloten om het gebruik van beekwater verder te beperken. Mochten kapitaalintensieve teelten zoals fruitteelt en groenteteelt tot nu 24 uur per dag worden beregend (besluit 14 juli), vanaf 5 augustus 12.00 uur wordt dat beperkt tot fruitteelt alleen overdag – in verband met het voorkomen van verbrandingsschade – en de overige teelten alleen tussen 20.00 en 10.00 uur. De beperking op het beregeningsverbod geldt voor de beken en zijrivieren van de Maas. Rijkswaterstaat is verantwoordelijk voor het watergebruik op de Maas zelf.

Waterschap Limburg neemt maatregelen

Met alle maatregelen verwacht het waterschap de gevolgen van de droogte - zoals grootschalige droogval van beken, gewasschade en vissterfte – zoveel mogelijk te voorkomen. Het eerdere onttrekkingsverbod van 14 juli 12.00 uur wordt aangevuld met het nieuwe. Dit ging in op vrijdag 5 augustus om 12.00 uur.


Weersverwachting

Ook vrijdag en in het weekeinde is het volgens Meteo Limburg dagelijks zonnig en tropisch warm met maxima van 34 tot 36 graden. Vrijdag kunnen we spreken van de eerste hittegolf van deze zomer. De lucht blijft geruime tijd kurkdroog, waardoor het niet broeierig warm wordt, en wordt aangevoerd met een matig briesje uit een oostelijke richting. In de nachten koelt het nog redelijk af. Begin volgende week wordt de lucht vochtiger met bewolking en het wordt dan drukkend warm. Er komen enkele regen- of onweersbuien en daarbij wordt het geleidelijk minder warm. Maandag en dinsdag wordt het nog (ruim) 30 graden, waarna het ruim 25 graden wordt waardoor de hittegolf nog aanhoudt.


Zwemmen

Het is niet toegestaan om overal te zwemmen. Check vooraf altijd de website www.zwemwater.nl of via de app waar je veilig en schoon kan zwemmen, pootje baden of spelen. Het advies is om alleen in het water te gaan bij officieel aangewezen zwemwaterlocaties (zoals De Witte Vennen). Bij deze locaties wordt de zwemwaterkwaliteit onderzocht en gewaarschuwd wanneer deze niet voldoende is.

De inspecteurs van Waterschap Limburg hebben bij controles tevens op verschillende plekken blauwalgen aangetroffen. Op deze locaties zijn waarschuwingsborden geplaatst. Het aanraken of innemen van blauwalgen kan verschillende gezondheidsklachten veroorzaken bij mens en dier. In de gemeente Venray heeft Waterschap Limburg nog geen melding gedaan van blauwalg in zwemwater. Dat is in andere delen van de provincie Limburg wel het geval.

Blauwalg is een bacterie die altijd aanwezig is in zoet water. Soms, als het erg warm is bijvoorbeeld, breidt de blauwalg zich uit. Als er te veel blauwalgen groeit is dat schadelijk. Je ziet dan een blauwgroene en/of rode laag op het water.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding