Stan van Dijck heeft een nieuwe uitdaging gevonden.
Stan van Dijck heeft een nieuwe uitdaging gevonden. Foto: Roda JC

Van Dijck naar Duitsland

Venray | Stan van Dijck uit Venray heeft een nieuwe club gevonden. De verdediger speelt komend seizoen voor 1. FC Phönix Lübeck in de Duitse Regionalliga North. Het contract van de 21-jarige mandekker bij VVV-Venlo liep onlangs af en werd niet verlengd.


De competitie is inmiddels begonnen voor Van Dijck en zijn nieuwe ploeg en met een overwinning (3-2 tegen BW Lohne) en nederlaag (2-1 tegen St. Pauli II) is de ploeg redelijk begonnen. "Het belangrijkste is dat ik beide wedstrijden vanaf het begin tot het eind heb gespeeld", zegt Van Dijck. "Op mijn leeftijd is het belangrijk om veel minuten te maken en dat was wel een beetje het probleem voor mij de laatste seizoenen. Ik speelde te weinig."

Van Dijck kwam bij VVV-Venlo uiteindelijk tot tien wedstrijden in de eredivisie en in totaal kwam hij 32 keer in actie in de Keuken Kampioen Divisie. Tussentijds werd hij nog uitgeleend aan Roda JC, maar een groot succes werd dat uiteindelijk niet. Nu in Duitsland breekt er een nieuwe periode voor de Venraynaar aan met hopelijk dus meer speelminuten. "Ik ben eigenlijk heel goed ontvangen op de club. Er spelen een paar jongens uit Denemarken en verder bestaat de selectie uit Duitsers, maar het klikt goed gelukkig. Ik woon nu ook voor het eerst op mezelf dus wat dat betreft is het ook flink wennen, maar ik durf wel te stellen dat het goed gaat. Ik was ook in Venray op zoek naar een eigen huisje maar die zoektocht heb ik gestaakt."


Lübeck is een stad in Noord-Duitsland en ligt in de buurt van Hamburg. Dat Van Dijck daar dit seizoen zou spelen had hij zelf ook niet verwacht. "Heel eerlijk", begint Van Dijck. "Ik kende de club nog niet. Had er nog nooit van gehoord, maar vanaf het eerste moment is er veel vertrouwen in mij en dat is natuurlijk prettig. Ik kan hier de volgende stap in mijn carrière zetten en daar ben ik de club nu al dankbaar voor. Het is nu aan mij om goed te presteren op het veld."

Van Dijck speelde dit seizoen bijna in het shirt van MVV Maastricht, maar tot een contractondertekening kwam het uiteindelijk nooit. "Ik trainde mee en heb ook wat oefenwedstrijden meegespeeld. Het leek de goede kant op te gaan en de gesprekken met de trainer waren ook goed te noemen. Toch ging het op het laatste moment niet door. MVV besloot om de plek intern op te lossen. Met mijn zaakwaarnemer (oud-profvoetballer Romeo Castelen, red.) ben ik toen verder gaan kijken en uiteindelijk meldde Lübeck zich en zij hadden een goed verhaal."

Het spel in Duitsland ligt Van Dijck wel. Volgens de mandekker wordt er veel fysieke strijd geleverd en is het spel directer. "Er wordt sneller de lange bal gespeeld en als verdediger kom je meer in de duels. Dat ligt mij wel. Het is minder belangrijk om mooi voetbal te spelen en goed verzorgd op te bouwen. Dat is in Nederland natuurlijk wel anders."

Oefenstage bij MVV leverde niks op voor Venrayse speler

Ook de support van zijn familie, die normaal gesproken bij ieder duel aanwezig was, zal dit seizoen anders zijn. "Even komen kijken is er natuurlijk niet meer bij. Je zit vanaf Venray heel wat uurtjes in de auto, maar ik weet dat ze mij steunen en daar haal ik ook veel kracht uit."

Lübeck is volgens Van Dijck een club in opbouw en in een gelijkwaardige competitie kan het alle kanten op met de ploeg. "We willen graag binnen een aantal seizoenen opklimmen naar een hoger niveau, maar nu mikken we op een plek in de middenmoot. Het team is nog steeds groeiende en ik merk dat we nog steeds stappen maken. Het gaat de goede kant op."

Afbeelding