Afbeelding
Foto: Rob Beckers

Schapen gedood door honden

Ysselsteyn | Drie schapen van Peelkudde Schaapsdrift zijn in de maand juli doodgebeten door loslopende honden. In het laatste geval leefde het schaap nog toen herder Tineke Camps het dier vond. Een dierenarts heeft daarna nog geprobeerd om het dier te redden, maar dat is niet gelukt. De laatste tijd zijn regelmatig schapen van de schaapskudde uit Ysselsteyn slachtoffer geworden van een loslopende hond. 


Voor de schapen en andere dieren in het bos kunnen honden roofdieren zijn. "Houd je huisdier daarom aan de lijn in de natuur en laat hem of haar alleen uitrennen op de daarvoor aangewezen plekken", laat een woordvoerster van de gemeente Venray weten. "We hopen als gemeente inderdaad iets bij te kunnen dragen door aandacht te vragen. Iets anders doen is niet mogelijk."

Tineke Camps, herder van Peelkudde Schaapsdrift, probeert haar dieren zo goed mogelijk te beschermen. "Maar ik kan niet 24 uur per dag bij mijn kudde zijn. We worden door de gemeente ingehuurd voor natuurbegrazing en soms zitten de dieren in een vast omheind gebied en daar laten hondenbezitters ook graag hun dieren loslopen omdat de hond daar niet weg kan. Ik begrijp dat wel, maar het kan voor de schapen heel verkeerd uitpakken."


Bordjes

Camps gaat nu bordjes ophangen bij de ingangen van de omheinde natuurgebieden waar haar schapen op dat moment lopen. Op die manier verzoekt ze hondenbezitters om hun hond aan de lijn te houden. "Hopelijk geven de mensen daar dan gehoor aan. Er zijn gelukkig ook veel mensen die heel oplettend zijn en ons bellen als ze een schaap mank zien lopen of als ze andere gekke dingen zien. Daar zijn we uiteraard heel blij mee."


Foto: Schapen van Peelkudde Schaapsdrift tijdens de lammetjesdagen eerder dit jaar.

Fotograaf: Rob Beckers.