Afbeelding
Foto: RooyNet

Achter de schermen bij RooyNet

Venray | Iedere week plaatst RooyNet in de rubriek Wie, Wat, Wanneer, Waar een foto waarvan niet duidelijk is waar die genomen is of wie de personen zijn die erop staan. Soms gaat het om bijzondere foto’s ter gelegenheid van een feest, maar wat voor feest dan? Voor veel Peel en Maas-lezers is het niet duidelijk of dit wat oplevert en wat er dan vervolgens met zo’n foto gebeurt. "We nemen u in dit proces mee aan de hand van de foto die op 14 juli 2022 in Peel en Maas werd geplaatst", zegt Frits Coenen van RooyNet.


Nadat de foto in Peel en Maas verschijnt mailen mensen naar info@rooynet.nl met de eerste opmerkingen, in dit geval meldt Wilma Mulders zich en zij vertelt in de mail dat haar opa en oma op de foto staan (zittend afgebeeld), met hun gezin, het gezin Wijnen-Rutten uit Melderslo. Wilma’s moeder staat op de foto, tweede van rechts. Op dat moment is nog niet duidelijk bij welke gelegenheid deze foto is gemaakt maar kijkend naar de foto is te zien dat het waarschijnlijk om een feestelijke gebeurtenis gaat, er zijn bloemen neergezet en iedereen is feestelijk gekleed. Ook het jaartal is nog onduidelijk. Een medewerker van RooyNet gaat op zoek naar verdere gegevens en achterhaalt zo het geboortejaar van Theodor Wijnen (15 februari 1896) en zijn beroep. Hij huwt op 26 mei 1922 met Helena Rutten en het huwelijk vindt in Horst plaats. Wilma had aangegeven dat de foto ergens rond 1946 in Melderslo gemaakt moest zijn. Kijken we naar de huwelijksdatum en tellen daar 25 jaar bij op dan ligt het voor de hand dat de foto gemaakt is op- of rond 26 mei 1947, het 25-jarig huwelijksfeest. Op de site WieWasWie achterhaalt de Rooynet-medewerker het beroep van Theodor namelijk sigarenmaker.

Wilma is intussen binnen de familie volop informatie aan het vergaren en mailt regelmatig met RooyNet. Het verhaal wordt steeds completer en op 21 juli mailt Wilma gegevens door die uiteindelijk de tekst bepalen die bij de foto geplaatst gaat worden op RooyNet. 

Theodor Wijnen was sigarenmaker

Deze foto is gemaakt voor het 25-jarig huwelijksfeest van Theodor Wijnen en Maria Helena Witte op 26 mei 1947. Staande van links naar rechts; Dien Wijnen, geboren op 28 december 1930 en gehuwd met Mart Deckers op 21 februari 1928. Mart overleed op 31 maart 2020 te Melderslo. Daarnaast Mien Wijnen, geboren op 21 augustus 1927 te Melderslo en overleden op 11 januari 2017 in Sevenum. Zij was gehuwd met Grad Vullings. Vervolgens Coba van Wijnen, geboren op 5 april 1923 te Melderslo en overleden op 2017 te Melderslo, zij was gehuwd met Jan van Rens. Zoon Jac Wijnen, geboren op 6 november 1924 trouwde met Marie Cox, hij overleed op 7 mei 2003. Dochter Nellie Wijnen, geboren op 12 mei 1929 te Melderslo. Zij huwde met Thei van de Beekerom welke op bijna 93-jarige leeftijd op 20-11-2021 in Venray overleed. 

Als jongste telg Truus Wijnen, geboren op 20 maart 1932. Zij huwde met Jan Spreeuwenberg. En zittend het echtpaar, Theodor Wijnen, geboren op 15 februari 1896 te Horst (zoon van Petrus Jacob Wijnen en Wilhelmina Versteegen) en Maria Helena Ritten, geboren op 28 september 1894 in Horst (dochter van Petrus Antonius Rutten en Jakomina Cox). Zij huwden op 26 mei 1922 in Horst. Theodor was van beroep sigarenmaker en reisde hiervoor dagelijks van Melderslo naar Eindhoven. Theodor overleed op 4 september 1947; vlak na deze foto dus. Zijn vrouw Maris Helena overleed op 23 augustus 1960 in Horst.

Ook Oude Foto levert nieuwe informatie op

Twee weken op rij na deze foto stonden nog foto’s van de familie in Peel en Maas, toeval. Ook voor deze foto’s leverde Wilma de gevraagde informatie aan, bedankt daarvoor.

"Dit is maar één voorbeeld van de reacties en de uitwerking ervan op de rubriek Wie, Wat, Wanneer, Waar, mooi om op zo’n manier personen (en geschiedenis) weer in beeld te kunnen brengen. Als het verhaal achter de foto is geschreven en wordt goedgekeurd door de eigenaar van de foto wordt het op Rooynet geplaatst en is het zichtbaar voor wie maar wil. RooyNet heeft u als lezer dus nodig om zo’n plaatje inclusief verhaal compleet te maken", zegt Coenen.


Naast de rubriek Wie, Wat, Wanneer, Waar plaatst RooyNet ook wekelijks een al eerder geplaatste Oude Foto die ook op RooyNet zichtbaar is. Dit levert zelden nieuwe informatie op maar soms reageren lezers wél zoals onlangs op de foto van het Personeel De Meerpaal, het vroegere zwembad van St. Servatius. De maker van de foto Joep van Goch (camera op statief met zelfontspanner) mailde naar de redactie van Peel en Maas dat het onderschrift bij de foto onjuist was. Het was geen foto van de Zeskampploeg maar van het toenmalige personeel van De Meerpaal. Peel en Maas zet de mail door naar RooyNet en RooyNet (in dit geval Frits Coenen) neemt contact op met de schrijver van de mail. In dit geval bijzonder omdat Joep van Goch en Frits Coenen samen hebben gewerkt op Zwembad De Meerpaal. Joeps terechte opmerking leidde tot een weerzien tussen beiden na een kleine vijftig jaar. Zo zie je maar, soms pakken vergissingen ook goed uit.