Doelman Stijn van Gassel staat zaterdag onder de lat bij Excelsior Rotterdam.
Doelman Stijn van Gassel staat zaterdag onder de lat bij Excelsior Rotterdam. Foto: Excelsior Rotterdam

Klaar voor de eredivisie

Rotterdam | Voor Stijn van Gassel komt zaterdagavond een droom uit. De doelman uit Ysselsteyn maakt dan namens Excelsior zijn debuut in de eredivisie tegen Cambuur Leeuwarden. De 25-jarige keeper promoveerde vorig seizoen met de Rotterdamse club op miraculeuze wijze naar het hoogste niveau in Nederland. "En daar willen we ook na dit seizoen nog actief zijn", zegt Van Gassel. "Ons doel is om ons te handhaven en daar gaan we ontzettend hard voor knokken."


Voor doelman Stijn van Gassel uit Ysselsteyn eindigde afgelopen zaterdag de voorbereiding op het nieuwe voetbalseizoen. Zijn ploeg Excelsior nam het in de laatste oefenwedstrijd op tegen SC Heerenveen. Het duel in Friesland ging met 3-1 verloren voor Excelsior. Van Gassel stond onder de lat en is ook dit seizoen eerste keeper. "Ik heb het vertrouwen van de trainer (Marinus Dijkhuizen, red.) gekregen en daar ben ik uiteraard heel blij mee. Nu is het aan mij om dat vertrouwen terug te betalen."

De wedstrijd met Heerenveen was voor Van Gassel en zijn ploeg een wake-upcall. De bezoekers kregen twee doelpunten om de oren uit standaardsituaties. "We spelen nu natuurlijk een treetje hoger en duels worden beslist op details. We moeten volwassener worden en continue scherp zijn. Zaterdag tegen Cambuur wordt meteen een belangrijke wedstrijd. We willen laten zien dat we in de eredivisie thuishoren."

Van Gassel begint aan zijn tweede seizoen in Rotterdam. Daarvoor kwam hij jarenlang uit voor Helmond Sport. De overstap heeft hem geen windeieren gelegd. In de play-offs groeide Van Gassel zelfs uit tot absolute held van Excelsior. "Aan die dag word ik nog regelmatig herinnerd. Op straat in Rotterdam herkennen ze me nu ook vaker. Dan zeggen ze: 'Hé, da's die keeper van de strafschoppen.' Dat is dan natuurlijk wel leuk om te horen. Mijn vriendin en ik zijn sowieso wel op onze plek in Rotterdam. Het was wel even wennen. Helmond is natuurlijk een stuk kleiner en overzichtelijker, maar we zijn goed opgevangen hier."

Even terug naar 29 mei van dit jaar. Excelsior speelt in Den Haag tegen ADO voor een plek in de eredivisie. Het eerste duel was in 1-1 geëindigd en bij winst op ADO Den Haag zou Excelsior naar eredivisie gaan. De Rotterdammers stonden na een uur nog met 3-0 achter, maar bogen die achterstond in blessuretijd om tot 3-3. Daarvoor kreeg ADO een rode kaart en ook Excelsior moest het in de verlenging doen met een man minder. Het werd uiteindelijk 4-4 en een strafschoppenreeks volgde. Het moment was daar voor Van Gassel om uit te groeien tot held van Excelsior. "Mijn vriendin zei wel eens: 'Stel dat het penalty's worden, dat zou toch wel leuk zijn.' Ik kon dat nooit aanhoren en hield de handen op mijn oren, maar dat het uiteindelijk wel zo is gelopen en dat ik twee strafschoppen heb gekeerd, is wel heel speciaal."

Sinds die laatste wedstrijd is er veel veranderd bij Excelsior. Verschillende dragende spelers waaronder topscorer Thijs Dallinga zijn vertrokken en de selectie is nog niet volledig op sterkte. "Er moeten nog wel wat spelers bij om de selectie versterken. Daar werkt de club hard aan dus dat gaat ongetwijfeld lukken. Sinds deze week speelt Yassin Ayoub (oud-Feyenoord en FC Utrecht, red.) bij ons en dat is wel echt een versterking. We zijn op de goede weg en dat willen we dit weekend laten zien. We gaan zaterdag op tijd met de bus naar Friesland naar een hotel om daar samen te eten en de wedstrijd voor te bereiden. Daarna gaat het echt beginnen en dat werd eigenlijk wel tijd. Ik heb er zin in."

Stijn van Gassel eerste keus onder de lat bij Excelsior
Afbeelding