Jos Koenen stopt bij Atelier Jerusalem.
Jos Koenen stopt bij Atelier Jerusalem. Foto: Henk Lammen

Jos Koenen neemt afscheid

Venray | Venraynaar Jos Koenen (65) stopt met ingang van 1 september bij Atelier Jerusalem. Als begeleider muziek en eveneens coördinator van schilderen en tekenen en keramiek was hij sinds zijn aantreden in 2013 een van de drijvende krachten van het atelier in Venray. Tijd om stoppen. "Ik vind het tijd voor vernieuwing." Koenen wordt opgevolgd door duizendpoot Henk Deters uit Ysselsteyn.


Op zijn eigen plekje, omringd door muziekinstrumenten, in het voormalige Kunstencentrum Jerusalem, voelt Koenen zich thuis. Negen jaar geleden benaderde de gemeente Venray hem voor het opzetten van Atelier Jerusalem. Hij heeft geen moment spijt gehad van zijn keuze. Atelier Jerusalem helpt kwetsbare mensen uit hun isolement te komen, biedt een steuntje in de rug in moeilijke tijden en ondersteunt mensen hun zelfvertrouwen weer op te bouwen. Met als middel creatieve bezigheden zoals schilderen, tekenen, keramiek, muziek maken en zingen.

Koenen onderstreept het belang van het atelier. "Het is een plek die voor veel mensen inmiddels veel heeft betekend. Buitenstaanders weten vaak niet wat het betekent om eenzaam te zijn. Neerslachtig of zelfs depressief. Of mensen die angstig zijn en moeite hebben om naar buiten te gaan. Wat het betekent als je juist thuis in een lastige of onveilige situatie zit. Wat het betekent om een stempel opgedrukt te krijgen. Dit kan zijn van een angst- of dwangstoornis, ADHD of een aandoening in het autistisch spectrum of manisch depressief. Van mensen die dit te horen krijgen, zakt het zelfvertrouwen in de schoenen. De kans van een gezonde mate van welzijn is bij hen klein. Juist deze twee aspecten, zelfvertrouwen en welzijn, zijn voor ons doelen. Samen met deelnemers. Ik ben blij en dankbaar dat ik in die jaren honderden mensen heb leren kennen, dat ik iets voor hen heb kunnen doen en mogen betekenen."


Koenen is dankbaar dat hij zijn werk in een prettige omgeving heeft mogen doen. "De gemeente Venray, en later ook Horst, hebben ons altijd de ruimte en ondersteuning gegeven om Atelier Jerusalem op te kunnen zetten. De prettige samenwerking met andere medewerkers en vrijwilligers. En het team van PSW-werk, een geweldige werkgever waar ik me altijd bij thuis heb gevoeld. Iedereen heeft ertoe bijgedragen dat we samen jarenlang dit zinvolle werk hebben kunnen doen." Zijn besluit om te stoppen is drieledig. Hij is inmiddels 65 jaar, de teller aan arbeidsjaren gaat bijna richting de vijftig en hij vindt het tijd voor vernieuwing. "Ik voel en krijg nog iedere dag waardering, maar vind ook dat er om de vijf, tien jaar nieuwe inzichten, een nieuwe benadering, andere kennis en ontwikkeling nodig is. Bij de wisseling van de wacht is er kans op een extra positieve boost, nieuw elan. Met Henk Deters als opvolger heb ik daarin het volste vertrouwen. Hij staat voor nieuwe uitdagingen om uit te werken."


Koenen kijkt met een goed gevoel en voldaan terug in de laatste weken voor zijn afscheid: "Het is een geweldige baan waarbij je iedere dag veel waardering krijgt en voelt. Met heel veel activiteit onder een dak. Het is voor mij een heel vertrouwde plek geworden, ga het ook zeker missen."

Afbeelding