De Zwaluw mag geen onderdak meer bieden aan arbeidsmigranten

YSSELSTEYN/VENRAY | Op camping De Zwaluw in Ysselsteyn mogen geen arbeidsmigranten meer worden gehuisvest. Ook niet in de toekomst. Het woon- en leefklimaat ter plaatste zou daarvoor te slecht zijn. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders van Venray laten weten aan Ciseli BV dat de camping sinds begin dit jaar exploiteert en onder de naam van Uitzendbureau Reyhan de arbeidsmigranten onderdak biedt. Marco Groen van Ciseli neemt juristen in de arm om het besluit van het Venrayse college waar mogelijk aan te vechten.


Door Henk Baltussen


Ciseli Beheer BV diende oktober vorig jaar een principeverzoek in bij de gemeente Venray om arbeidsmigranten op De Zwaluw te huisvesten. Omdat in de omgeving veel intensieve veehouderijen liggen, heeft de initiatiefnemer uit 's-Heerenberg op verzoek van de gemeente een geurbelastingonderzoek laten doen.

Uit de uitgevoerde onderzoeken blijkt dat op De Zwaluw sprake is van een gemiddelde achtergrondbelasting van 25 odeur unit (Ou). Voor een groot gedeelte van het gebied op en rondom de camping is die belasting hoger dan 25 Ou. Volgens het college komt dit overeen met een 'tamelijk slecht woon- en leefklimaat.' 


Veehouderij

Daarnaast is op een klein gedeelte van het plangebied sprake van een overschrijding van de maximale toegestane voorgrondbelasting van 14 Ou. Voor het college aanleiding te concluderen dat er geen sprake kan zijn van een gezond woon- en leefklimaat. Uit de rapporten blijkt ook dat niet uitgesloten kan worden dat één van de omliggende veehouderijen door het huisvesten van internationale werknemers beperkt wordt in de bedrijfsvoering. 

In 2016 stond Venray in beginsel nog positief ten opzichte van het wijzigen van de bestemming voor het huisvesten van internationale werknemers. Camping De Zwaluw wordt sinds 2003 door de eigenaars Sraar en Marjon Maessen ingezet voor het huisvesten van 150 tot 200 internationale werknemers. Ze waren zo'n zeventien jaar bezig met het legaliseren van huisvesting van voornamelijk Poolse werknemers op hun camping. Dat is nooit gelukt. 

Onderzoek wijst slecht woon- en leefklimaat uit

De Zwaluw heeft nog altijd een agrarische bestemming en dat zal na het geurbelastingrapport niet snel meer veranderen. Vorig jaar namen Ciseli en Reyhan het roer over, maar de camping is nog eigendom van de familie Maessen. Ook Maessen krijgt van de gemeente Venray te horen dat niet langer arbeidsmigranten op de locatie aan de Deurneseweg mogen verblijven. 

Ciseli gaf eerder aan de camping te willen kopen zodra de illegale status wordt opgeheven. Dat lijkt dus niet meer te gaan gebeuren. "Ik kan hier verder niets over zeggen", laat Groen van Ciseli weten. "We gaan met onze juristen in gesprek. Er komt zeker een reactie van ons. Wanneer weten we nog niet." 

Veel inwoners van Ysselsteyn zullen het besluit van de gemeente Venray toejuichen. Sinds Ciseli en Reyhan het heft op De Zwaluw in handen hebben, is er veel overlast van rondhangende arbeidsmigranten in het het dorp Ysselsteyn. Dorpsraad Ysselsteyn vroeg onlangs de gemeente met een brief om maatregelen. Inwoners voelden zich niet langer in de buurt van het Lovinckplein waar arbeidsmigranten niet zelden de nacht doorbrengen en ook de supermarkt liet weten last van ze te ondervinden.