Nieuwe werkgroep aan de slag met herbestemming kerk

CASTENRAY | De zeskoppige Werkgroep Verkenning herbestemming Kerk Castenray gaat zich de komende periode bezighouden met een nieuwe bestemming voor de Matthiaskerk. Veel kan, niets staat nog vast.


De zes die de werkgroep vormen zijn Ties Dinghs, Math Marcellis, Ien Janssen-Derks, Rick Voermans, John Geerts en Petra Dinghs-Siebers, meldt dorpsblad De Schans. Omdat de Matthiaskerk door de terugloop van kerkgangers sinds dit jaar is gesloten, er geen reguliere missen meer worden opgedragen en alleen nog wordt gebruikt voor bijzondere vieringen, gaan de zes inventariseren wat mogelijk nieuwe invullingen zijn van het monumentale gebouw. Na een oproep in De Schans aan de inwoners om mee te denken over mogelijke herbestemmingen voor de Matthiaskerk, staken de zes hun vinger op om hierover mee te denken. Ze vertegenworodigen verschillende generaties in het dorp, hebben andere achtergronden en disciplines. 'En zijn dus in staat om vanuit verschillende standpunten, aanvullend en opbouwend te kunnen redeneren.'

In de taakomschrijving van de werkgroep staat dat op de eerste plaats zoveel mogelijk variabelen in kaart worden gebracht, zoals de technische mogelijkheden van het pand, de (toekomstige) behoeftes en wensen van de gemeenschap Castenray, hoe zit het partnerschap met Bisdom Roermond in elkaar, welke partijen zijn er nog meer relevant, hoe zit het met noodzakelijke subsidies. Is dit plaatje zo compleet mogelijk dan worden de inwoners geïnformeerd over de bestaande situatie en de mogelijkheden. Met deze input en het verkregen draagvlak kan de werkgroep verder met eventuele invullingen van het kerkgebouw. 

Omdat de werkgroep niet opnieuw het wiel wil uitvinden, wordt nadere informatie verzameld over soortgelijke projecten in andere kerkdorpen, meldt De Schans. Dat gebeurt door vooral bijeenkomsten bij te wonen die gaan over herbestemming van kerkgebouwen. Daarbij wordt nauw contact onderhouden met de contactpersonen van de stuurgroep en de gemeente Venray die opdracht hebben gegeven voor de opstelling van een kerkenvisie in Venray.

Onlangs verscheen in dat licht Kerkenpaspoorten Venray. Dat behelst een onderzoek dat bureau Spectrum in opdracht van de gemeente en de Parochiefederatie Venray heeft ingesteld naar de ruim twintig kerkpanden in Venray. 

Ook de Matthiaskerk uit  omstreeks het jaar 1500 komt daarin aan bod. Daarin wordt gesteld dat herbestemming van de kerk al langere tijd op de agenda staat en dat er veel onvrede heerst tussen verschillende betrokken partijen. Bureau Spectrum gaf tijdens de presentatie van Kerkenpaspoorsten Venray aan, Castenray in de zoektocht naar herbestemming van de kerk te willen begeleiden.