Minder gratis trouwen

VENRAY | Burgemeester en wethouders willen het gratis trouwen in Venray ontmoedigen. Er blijken steeds meer bruidsparen gebruik te maken van de mogelijkheid om gratis 'ja' te kunnen zeggen. Terwijl die mogelijkheid juist is bedoeld voor minder draagkrachtige stellen. Tevens moet met de maatregel meer werk in het verschiet liggen voor de Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand (Babs).


Ook moet voortaan elke openbare gelegenheid in aanmerking kunnen komen als trouwlocatie, gratis huwelijksvoltrekkingen vinden alleen plaats op maandagmorgen en niet meer op donderdag en eenvoudige en korte ceremonies met gasten worden niet meer aangeboden.

De wijzigingen moeten volgens het college leiden tot minder werkdruk en kosten en een verschuiving van werk richting de Venrayse Babsen. Door het niet meer aanbieden van de eenvoudige ceremonie verwacht het college dat meer bruidsparen gaan kiezen voor een uitgebreide ceremonie. Die ceremonie wordt geleid door een Babs die aangeven meer huwelijken te willen sluiten, waar ze ook specifiek voor zijn aangenomen en opgeleid. Ook wordt vanuit gegaan dat gratis trouwen op maandagmorgen minder in trek zal zijn, zodat meer voor de Babs wordt gekozen.

Daarbij wil het college meer de wensen van bruidsparen tegemoet wil komen en trends binnen de huwelijksvoltrekkingen volgen. Op dit moment zijn er vijf vaste trouwlocaties in Venray: het gemeentehuis, het theehuis in het Odapark, Hotel De Witte Hoeve en Hotel Asteria in Venray en Hoeve de Boogaard in Geijsteren. Wanneer een bruidspaar gebruik wil maken van een andere locatie, dan zijn daar mogelijkheden toe. Er kan hierbij gedacht worden aan i principe elke openbare gelegenheid met een gebruiksvergunning binnen de gemeente Venray. Ook de tuin van een woning kan ervoor in aanmerking komen. Een dergelijke alternatieve locatie moet dan officieel worden benoemd als een trouwlocatie voor een dag. Een belangrijke voorwaarde blijft dat de openbaarheid van het huwelijk gegarandeerd is om aan de wettelijke verplichtingen te voldoen.