Plannen voor komend jaar

De gemeenteraad: stikstof, stikstof en nog eens stikstof

VENRAY | Stikstof en vliegbasis De Peel domineren de komende jaren de Venrayse politiek. Ook moet er volop aandacht zijn voor woningbouw, het sociale domein en de verkeersveiligheid. Dat werd dinsdagavond duidelijk tijdens de behandeling van de kadernota door de gemeenteraad.  


 Door Henk Baltussen


De jaarlijkse exercitie is bedoeld om het college van burgemeester en wethouders handvaten aan te reiken bij het opstellen van de plannen voor de komende jaren. Natuurlijk maken ook de financiën daar onderdeel van uit. Het college hoorde de wensen en voorkeuren van de acht partijen aan en gaat nu aan de slag met het opstellen van het collegeprogramma. Op 6 september ligt dat programma er, beloofde wethouder Jan Jenneskens, 27 september neemt de gemeenteraad er een besluit over. Omdat de thema's zoals de stikstofproblematiek en vliegbasis De Peel dermate belangrijk zijn voor de toekomst van Venray, wordt een extra raadsavond ingelast over het collegeprogramma. Wanneer is nog niet bekend.

Terug naar de vergadering van dinsdagavond, die zonder burgemeester Kompier begon en eindigde. Vanwege een coronabesmetting bleef ze thuis en kreeg raadslid Theo Francken als vicevoorzitter van de raad voor het eerst de ambtsketen omgehangen. Hij zal zijn vuurdoop niet snel vergeten. CDA Venray proefde zijn nieren, vooral toen de stikstofproblematiek aan de orde kwam. Raadslid Rob Poels wilde van het college weten welke boeren van plan zijn om met hun bedrijf te stoppen, welke agrariërs bij natuurgebieden weg moeten, en hoe het college aankijkt tegen het onteigenen van boerenbedrijven. En hij wilde van PvdA, SP, GroenLinks en D66 weten of ze achter de opvatting staan van de landelijke moederpartijen, die volgens Poels zeggen dat de Nederlandse veestapel moet worden gehalveerd. 


Schorsingen

"Deze vergadering is niet bedoeld om te discussiëren over landelijk beleid",  stelde D66-fractieleider Theo Zegers. "Landelijk staat CDA er overigens ook heel anders in." CDA Venray wil de Haagse stikstofplannen onverkort van tafel, in tegenstelling tot de moederpartij die achter het kabinetsstandpunt blijft staan. Francken greep als voorzitter van de raad in: "Dat gaan we hier niet bespreken", liet hij Poels weten. Enkele schorsingen volgden, bij de laatste gingen CDA-fractieleider Anne Thielen en raadslid Guus Reintjes verhaal halen bij Francken. Poels zwakte de directheid van zijn vragen wat af, ook nadat Henk Bisschops (PvdA) duidelijk maakte dat het niet de bedoeling kan zijn dat stoppende boeren met naam en toenaam worden genoemd. CDA wilde dat de zeven partijen zich uitspraken over de stikstofplannen. Het gebeurde evenals vorige week donderdag tijdens de raadsvergadering, niet. "Raar dat niemand kleur wil bekennen, daar hebben de inwoners recht op", vond Poels. 

Venray Lokaal-fractieleider Harold Stevens hield het CDA voor het een staaltje van kracht te vinden dat het college vier dagen na de protestactie al met de boeren aan tafel zat. Maar dat leverde niet veel op, zei Poels. "De provincie zet grotere stappen, daar zeggen ze dat ze niet achter het landelijk beleid staan." 

Bisschops sprak zijn verbazing uit over het verloop van de vergadering. "De wethouders krijgen een bombardement van vragen. Het CDA bepaalt en regelt de schorsingen. Dat kan niet", aldus Bisschops, die voor biologische landbouw pleitte en boeren perspectief wil bieden. "Daarvoor hebben we plannen nodig", liet hij met een blik naar het college weten. 

"Wij staan voor een gezond en duurzaam land met kringlooplandbouw met eerlijke prijzen voor de boeren", stelde SP-fractieleider Jan Hendriks. "Geen industriële landbouw meer, geen landbouwgif, geen dramatisch slechte luchtkwaliteit meer. Stop de ratrace waarbij de boeren het kind van de rekening zijn, laat ze niet langer afhankelijk van de banken zijn." 


Krimpen

Zegers wilde niet te lang op de problematiek ingaan 'omdat het nog geen zin heeft'. "De nieuwe richting wordt in Den Haag bepaald. Dat komt vanzelf onze richting op. De richting is nu nog globaal. Duidelijk is wel dat er een probleem is, voor Venray in het bijzonder. De uitstoot moet omlaag, wat niet wil zeggen dat het aantal boeren een op een moet krimpen." 

Harrie van Oosterhout (VVD) gaf aan dat er nu veel agrarische woningen naar burgerwoningen worden omgezet. "Dat is wel een dingetje." Hij vroeg zich af of daar een visie onder ligt en om wat meer beleid op dat vlak.

Wethouder Jan Jenneskens stelde dat het stikstofvraagstuk zo enorm groot is 'dat we met hele college ermee aan de slag moeten'. "Het heeft te maken met de infrastructuur, gezondheid, economie, noem maar op. De vraag is nu wat we voor de boeren kunnen betekenen? Dat is onze taak. Hoe groot is het Venrayse vraagstuk? Het raakt mij wel dat u (Poels, red.) denkt dat we niks doen."


Boter bij de vis

Poels maakt eerder ook duidelijk dat de ambtelijke capaciteit in Venray tekortschiet. "Er zijn al veel boerenbedrijven gestopt. De ambtelijke molen is toen vastgelopen. Hoe moet het als er honderd of misschien wel honderdvijftig bedrijven stoppen?" Een terecht punt, zei Jenneskens. "Daar maken wij ons ook zorgen over. Mochten meer ambtenaren nodig zijn dan hopen wij daar geld voor vrij te kunnen maken. Daarbij zoeken wij ook nadrukkelijk de samenwerking op met de andere regiogemeenten. Om elkaar te versterken. Als de opgave zo groot wordt, dan hoop ik dat Den Haag boter bij de vis doet." 

Poels zegt nu al te weten dat het binnen het gemeentehuis vast gaat lopen. En ook: "Als je ambitie hebt, moet je duidelijk zijn. Als je je verschuilt achter landelijk beleid, dan is dat geen duidelijkheid." Die kunnen we nu niet geven, stelde wethouder Daan Janssen, die de vraag van Poels over het eventueel onteigenen van boeren parkeerde. "Op stel dat, ga ik nu niet in. We gaan gesprekken aan met de provincie en met andere gemeenten en nemen geen afstand van de landelijke plannen." 

Toen Thielen de aanstelling van Johan Remkes als stikstofbemiddelaar (om gesprekken met boze en teleurgestelde boeren op gang te brengen) ter sprake bracht, sloot Francken de discussie.