'Stikstofprobleem in beeld brengen'

VENRAY | Burgemeester en wethouders van Venray gaan samen met de Venrayse boeren in beeld brengen waar de problemen zitten met het oog op de stikstofmaatregelen, hoe groot ze zijn en hoe tot oplossingen kan worden gekomen komen. Dat spraken de twee partijen maandagavond af na een onderhoud op het gemeentehuis. 


Dat gesprek vond plaats op uitnodiging van burgemeester Leontien Kompier. Zij sprak vorige week donderdagavond de vele protesterende boeren toe die bij het gemeentehuis. Ze vroegen om duidelijkheid over de stikstofmaatregelen die het kabinet wil doorvoeren. De boeren vroegen tijdens het gesprek concreet om oplossingen voor de lange termijn, zo liet de gemeente Venray na het onderhoud weten. "Venray is van oorsprong een agrarische gemeente", stelden de boerenvertegenwoordigers tijdens het gesprek. "Dat zit in ons DNA. Agrarische ondernemingen gaan van generatie op generatie. We hebben het dus over lange tradities die nu onder druk staan." De boeren, die maandag zonder antwoorden die ze wilden horen het gemeentehuis verlieten, spraken volgens het college hun teleurstelling uit over de stikstofplannen.

Wethouder Jan Jenneskens: "We moeten de opgaven ook in samenhang bekijken. We hebben meer uitdagingen die het landelijk gebied raken zoals energie, klimaat, wonen en gezondheid. Bij al deze opgaven zullen we er bij provincie en rijk op aandringen om deze in samenhang te bekijken. De contacten zijn er, maar we doen dit graag samen met de hele regio. Ook die afstemming vindt plaats. We zitten niet stil, maar pakken het vraagstuk bij de kop."