Zorgen bij de DRO over wensbussen

Heide | De verlenging van de contracten van de Venrayse wensbussen met de provincie verlopen dusdanig moeizaam dat Adviesraad Sociaal Domein heeft aangegeven hierover met de gemeente Venray in conclaaf te gaan.


Door Henk Baltussen 


Dat liet adviesraadvoorzitter Lei Heldens maandagavond weten tijdens het Dorpsradenoverleg Venray (DRO) in Heide. Heldens stelde dat de wensbus onderdeel is van het sociaal domein en nam de zorgen die leven over het voortbestaan van de wensbus serieus.

"We kunnen als raad ongevraagd advies geven aan het college van Venray. We moeten ervoor zorgen dat de motivatie bij de wensbusvrijwilligers in stand blijft. De adviesraad wil meedenken."

Al eerder gaf onder meer Herman Zegers van de Wensbus Vredepeel-Merselo aan dat de contacten met de provincie moeizaam verlopen. De wensbusorganisatie moet nu geld lenen bij de Dorpsraad Merselo om het rond te kunnen krijgen. Tevens zijn sponsors nodig om het financiƫle plaatje rond te krijgen. De gemeente Venray, met drie wensbussen, draagt geen euro bij. Van de Wensbus Ysselsteyn maken ook de dorpen Leunen, Veulen en Heide gebruik. De derde 'wensbus' is ondergebracht bij het WIP Wanssum, dat met een wensauto bewoners uit Wanssum, Blitterswijck, Geijsteren en Oirlo vervoert.

DRO-bestuurslid Jac Derikx uit Geijsteren vond de gereserveerde houding van de provincie tegenover de wensbus niet zo vreemd. "De provincie ziet de wensbus nog steeds als concurrent van het openbaar vervoer. Dat er nu een elektrische bus moet komen, is absurd. Die zijn er niet. De provincie doet nu alles precies volgens de regels en daar kom je gewoon niet doorheen. Probeer het daarom met alle wensbussen gezamenlijk te regelen. En laat je daarbij niet uitspelen door de provincie."