Gezocht: energiecoaches

VENRAY | De gemeente Venray is in de dorpen en wijken op zoek naar energiecoaches, vrijwilligers die met huiseigenaren nagaan hoe zuiniger met gas en elektriciteit kan worden omgegaan. Wie zich daartoe geroepen voelt, krijgt een gratis opleiding aangeboden, voordat hij of zij op huisbezoek gaat. 


Arjan van Wijngaarden, gemeentelijk beleidsmedewerker bij het team Duurzaamheid met de energietransitie als specialiteit, praatte maandagavond in Heide het Dorpsradenoverleg Venray bij over de structurele veranderingen die moeten leiden tot een duurzaam Venray. In 2050 moet de gemeente wat betreft elektriciteit- en warmte-opwekking geheel zelfvoorzienend zijn. Hij riep de dorpsraden op in eigen dorp uit te zien naar inwoners die als energiecoach kunnen worden ingezet. De energiecoach, waar wooncorporatie Wonen Limburg al gebruik van maakt voor zijn huurders, kijkt met huizenbezitters naar mogelijkheden om duurzame energie op te wekken, zoals zonne-energie. Maar geeft ook besparingstips om energieverbruik te verlagen door bijvoorbeeld iemands gedrag aan te passen, geeft tips over isoleren, watergebruik en ga zo maar door.

"We willen dorpsraden laten meedenken over de energietransitie", stelde Van Wijngaarden. "We kunnen het niet alleen." Nu de Limburgse en Brabantse netbeheerders de stroomstations op slot hebben gegooid, gooit de gemeente Venray het noodgedwongen over een andere boeg. Zonne- en windparken kunnen niet meer op het net worden aangesloten, de stroomafname heeft ook het maximum bereikt. "De situatie met de stroomstations kan nog jaren duren", zei Van Wijngaarden. "Omdat de focus nu minder op de opwekking van stroom ligt, richten we ons meer op de warmtetransitie. We hebben inmiddels onder andere 2300 warmtescans van woningen uit laten voeren." Die kunnen energiecoaches gebruiken bij het advies voor maatregelen die leiden tot besparen van energie in woningen. "Zoals het er nu uitziet gaan we vooral voor individuele oplossingen", aldus Van Wijngaarden. "Met in de toekomst het perspectief van gebruik van waterstof." Voor informatie over energiecoaching: vergroent@venray.nl.