Campagne van start

Bescherm jij je kind genoeg tegen criminaliteit?

Venray | Het RIEC Limburg start een campagne om ouders te helpen jongeren uit de criminaliteit te houden. De campagne, die vanaf maandag 4 juli 2022 te vinden is via www.beschermen.crimitest.nl, is een vervolg op het eerste onderdeel van campagne, www.crimitest.nl, waar jongeren gewaarschuwd werden voor de gevaren van het benaderd worden door criminelen.


Het tweede onderdeel van de campagne richt zich op de ouders van Limburgse jongeren. Het doel van dit tweede onderdeel, Bescherm jij je kind genoeg tegen criminaliteit?, bestaat ook uit een online test die ouders kunnen afnemen, biedt inzicht in de kennis van signalen en verwijst weer door naar het achterliggend platform, waar ook voor ouders meer informatie en hulp te vinden is.


Kim Wetjens, programmamanager bij RIEC Limburg: “Jongeren worden tegenwoordig offline, maar ook steeds vaker online geronseld door criminelen/ bekenden. Ouders denken soms nog, zolang mijn kind ’s avonds niet op straat rond hangt, is het veilig. Maar criminelen ronselen jongeren niet alleen op straat, maar ook online, via social media zoals SnapChat en Tiktok, terwijl ze naast hun ouders op de bank zitten. Dit zijn zorgwekkende ontwikkelingen, waar ouders niet altijd van op de hoogte zijn. Wij willen ouders bewust maken van signalen en meer inzicht geven in hoe zij hun kinderen nog beter kunnen beschermen tegen dit soort verzoeken.”


Ouders willen in beginsel hun kind graag beschermen, maar zijn niet altijd op de hoogte van de mogelijke gevaren van het online gedrag van hun kind of van de signalen waar ze op kunnen letten. Ouders zijn ook niet altijd op de hoogte van de manieren waarop criminelen jongeren ronselen, ook online. Het tempo van online gedrag door jeugdigen ligt veel hoger dan dat van ouders en verzorgers.


"Met deze campagne proberen we zoveel mogelijk ouders te bereiken en bewuster te maken; hoe beter ouders op de hoogte zijn van de werkwijze van criminelen en de signalen hier van, des te sterker staan zij in het beschermen van hun kind. Zo worden ouders/ verzorgers bewust gemaakt van de signalen die je kunt opmerken wanneer je kind bij criminaliteit betrokken is."


In januari 2022 startte RIEC Limburg met een communicatiecampagne gericht op Limburgse jongeren, genaamd Crimitest.nl. Het doel van deze campagne was om jongeren te waarschuwen voor de gevaren van het snelle geld. Dit eerste onderdeel van de Crimitest-campagne, Ben jij geschikt om te werken als drugscrimineel?, bestond uit een online test die jongeren kunnen invullen. Meer dan 5500 jongeren vulden de test online in; een kwart van deze jongeren klikte door op het achterliggend platform voor meer informatie en hulp.


RIEC Limburg is een samenwerkingsverband tussen onder andere de gemeenten, politie, Openbaar Ministerie, Belastingdienst en ondersteunt zijn partners in het bestrijden van ondermijnende criminaliteit. In opdracht van deze ketenpartners startte RIEC Limburg in maart 2021, met versterkingsgelden van het Rijk, de Task Force Jeugdige Ondermijners: een projectteam dat in twee jaar tijd samen met ketenpartners optrekt en hen ondersteunt in de aanpak van jeugdige ondermijning in Limburg.