Afbeelding
Foto: Eigen foto

Opening nieuw Dialysecentrum van VieCuri Venlo

Venlo | Ziekenhuis VieCuri ontving maandag de eerste patiënten in het nieuwe Dialysecentrum in Venlo. De manager van de dialyseafdeling, Lonneke Dambacher, is trots op de nieuwbouw: “De oude faciliteiten voldeden natuurlijk nog wel”, zegt Dambacher. “Maar het is goed dat er nu een nieuw, modern centrum is met moderne technologie. Mensen die dialyse nodig hebben, zijn daar gemiddeld genomen vijf uur voor hier. De meesten komen driemaal per week. Daarvoor willen we een fijne plek bieden. Bovendien is er veel meer ruimte. Het is qua vloeroppervlak de helft groter dan de oude afdeling. Het aantal dialyseplekken is licht uitgebreid, van 22 naar 24 dialyseplaatsen.”


De inrichting van de ruimtes is flink veranderd. “Het blijft natuurlijk een medische omgeving, maar er is veel meer aandacht voor een huiselijke sfeer. Zo is er een aparte ruimte om (samen) een maaltijd te nuttigen. Een grote wens van onze dialysepatiënten was bovendien de mogelijkheid tot meer privacy tijdens een behandeling. Daarom is er in het nieuwe Dialysecentrum meer variatie in plekken, met mogelijkheden om je af te zonderen.” Voor ontspanning nemen tablets de plek in van de centrale tv-schermen die aan het plafond hingen. “Om de dialysetijd te breken, kijken veel patiënten graag tv en dat kan voortaan via de tablet. Je kunt er ook de krant en tijdschriften op lezen, een spelletje op doen, websites bezoeken etc.”


Het oude Dialysecentrum was gevestigd op de zesde etage van het ziekenhuis. De nieuwbouw ligt aan de voorkant van het ziekenhuis aan de Tegelseweg. Het centrum heeft een eigen ingang en parkeerplaats. Dat is heel prettig voor de patiënten die zo regelmatig het centrum bezoeken.

In het nieuwe Dialysecentrum komt meer ruimte voor patiënten die onder begeleiding van medewerkers meer zelf willen leren doen. Thuis dialyseren is voor het merendeel van deze patiënten geen optie. “Er komt behoorlijk wat bij kijken”, legt Dambacher uit. “Er is een intensieve scholing voor nodig en de woning moet erop worden aangepast. Het is alleen mogelijk als de dialyses van de patiënt stabiel verlopen. Niet iedereen wil of kan die verantwoordelijkheid zelf op zich nemen.”

Ook de polikliniek binnen het nieuwe Dialysecentrum is veel ruimer. Hier worden patiënten begeleid die voorbereid worden op de diverse behandelmogelijkheden. Er zijn meer ruimtes voor intensieve begeleiding van deze patiënten.