CDA Venray met motie roepende in woestijn

VENRAY | 'Als gevolg van het landelijk beleid zal waarschijnlijk ook in Venray de totale omvang van de veestapel dalen. Wij volgen hierin de landelijk afgesproken lijn en instrumenten', staat letterlijk te lezen in Samenwerkingsakkoord 2022-2026 Bouwen aan vertrouwen. Dat was tegen het zere been van CDA Venray, dat met een motie tegen die zin in het geweer kwam. De coalitiepartijen en 'links' gaven evenwel geen krimp, de oppositiepartij bleef een roepende in de woestijn. 


Door Henk Baltussen


Met de motie riep het CDA het Venrayse college op afstand te nemen van de startnotitie Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG) en als grote agrarische gemeenschap het kabinet en de provincie Limburg hiervan op de hoogte te stellen. In de startnotitie van het NPLG wordt onder meer aandacht besteed aan het terugdringen van stikstofuitstoot en verbetering van de natuur. CDA-fractieleider Anne Thielen diende de motie in en maakte meteen gehakt van het hele samenwerkingsakkoord. "Wat heb ik nu eigenlijk gelezen?', vroeg ze zich hardop af. "Ik miste heel veel zaken. Onze conclusie is dat het een links stadsakkoord is. Waar zijn Samenwerking Venray en de VVD gebleven? Het is een D66-akkoord. De natuur heeft een prominente plaats, wordt zelfs uitgebreid, terwijl ons platteland wordt weggevaagd. Er is onrust en wanhoop bij de boeren aan de keukentafel." En verwijzend naar de hoosbui die ten tijde van het protest boven Venray losbarstte, zei Thielen: "De weergoden huilden met de boeren mee."

Henk Bisschops (PvdA) noemde de CDA-motie er eentje voor de bühne. André van Maarschalkerwaard (GroenLinks) vond dat het CDA de kop in het zand steekt en wegduikt voor de problemen. Jan Hendriks (SP) zei voor meer boeren te zijn. "Maar wel op een andere manier. Ik wil gewoon peultjes uit Nederland eten en niet uit Guatemala." 

"Met de motie wil het CDA een wig drijven', stelde Bas Künen (VVD). Harold Stevens wil de boeren geen valse hoop wekken door voor de CDA-motie te stemmen en Theo Zegers D66) was stelliger: "Deze motie raakt kant noch wal." Theo Mulders (SV) vond dat de CDA-motie oproept tot verdeeldheid. CDA Venray neemt met de stellingname afstand van de landelijke partij die de plannen wel steunt. 

Als reactie op de CDA-motie kwamen ook SV, Venray Lokaal, VVD, D66, PvdA en GroenLinks er met eentje op de proppen, die SP ook steunde. Zij willen zo snel mogelijk op de hoogte worden gebracht over de stikstofmaatregelen, over de mogelijke economische gevolgen hiervan voor de Venrayse bedrijven en ze willen snel uitgebreid in gesprek gaan met vertegenwoordigers van agrarische en daaraan gelieerde bedrijven. Daar kon niemand op tegen zijn. "Het is een slap aftreksel van onze motie", stelde Thielen. Toch ging het CDA akkoord.