De Roojse Hofkapel  profileert zich buiten Venray als  Wiendkracht 11.
De Roojse Hofkapel profileert zich buiten Venray als Wiendkracht 11. Foto: Rianne Verbong

Hofkapel gaat voor Wiendkracht 11

Venray |  De Roojse Hofkapel is in 1950 opgericht als de Rodse blaoskapel. Ergens in de tijd is deze naam gewijzigd. 


Binnen het Roojse vastelaovesgebeuren zorgt de kapel al decennialang voor de vrolijke noot en heeft ze al menig Roojs, maar ook buitendorpse artiest, begeleid op het podium.

De leden van de Roojse Hofkapel spelen al langer met het plan om zich ook buiten Rooj, buiten Venray, te gaan profileren. Om verder te komen  met de toekomstplan, hebben ze binnen de club besloten om een tweede naam aan te nemen.


"Binnen ons Rooj zullen wij als Roojse Hofkapel blijven bestaan om ook toekomstige prinselijke trio’s en Roojse artiesten met groot gevoel voor traditie te blijven ondersteunen op het podium", meldt Wilbert Claessens namens de muziekkapel in een persbericht. "Buiten de Roojse landsgrenzen zullen we ons echter gaan profileren als Wiendkracht 11."


De beslissing om tot een tweede naam te komen hangt ook samen met het boekingsbureau van de Roojse hofkapel: Limburgseartiesten.com.

"Velen kennen ons binnen het Limburgse nog niet en het woord kapel in de naam doet denken aan een blaaskapel volgens oude tradities. Wij zijn daarentegen een groep blazers aangevuld met gitaren, toetsen en zang. Met deze bezetting zijn wij volledig in staat tot het live begeleiden van vele Limburgse (LVK-)artiesten. Iets wat wij in Rooj al diverse malen hebben mogen doen. Dat dit door de artiesten zeer gewaardeerd wordt, blijkt wel uit het feit dat ze vaak zelf al zeggen: 'As weej vanaovend komme, dan wer lekker live same, hè!'. Onze kracht zit daarin dat onze arrangeur de nummers één op één arrangeert. Dit maakt dat er voor de artiest niks verandert. Wat is er dan mooier dan een liveband in plaats van een digiband? Dit maakt ons uniek binnen het Limburgse carnaval en wij willen dan ook graag als Roojse band een frisse Wiendkracht 11 door het Limburgs land laten gaan."