Aandeel uitstoot van ammoniak in Venray is 0,8 procent

Venray | De ammoniakuitstoot in Venray is in de voorbije periode een paar procent gedaald, maar blijft onverminderd hoog, blijkt uit cijfers. De hoogste concentraties stikstofdioxide (NO2) is gemeten langs de A73, die dwars door de gemeente Venray loopt, en bij de afslagen van de snelweg naar Venray. Dat liet wethouder Daan Janssen vorige week donderdag tijdens de raadsvergadering weten. 


 Door Henk Baltussen
 


Hij beantwoordde vragen van GroenLinks-raadslid André van Maarschalkerwaard. "De waarden vallen onder de wettelijk vastgestelde grens- en WHO-advieswaarden van 40 microgram per kubieke meter", aldus Janssen.Voor vrijwel het hele Venrayse gebied ligt de NO2-waarde op ongeveer zestien microgram, voegde Janssen aan zijn woorden toe. Dat blijkt volgens de wethouder uit RIVM-gegevens, met 2020 als laatste peiljaar. Stikstofdioxiden worden voor een groot deel door het verkeer uitgestoten. De uitstootcijfers van ammoniak in Venray, waar Van Maarschalkerwaard ook om vroeg, zijn volgens Janssen onbekend. "Daar worden zoals bij NO2 het geval is, geen kaarten over bijgehouden."


Afname

Ammoniak (NH3) wordt voornamelijk door de veehouderij uitgestoten. Maar uit de vergunningen van de Venrayse veehouderijen die bij de gemeente bekend zijn blijkt dat ze samen jaarlijks momenteel 1.070.816 kilogram NH3 uitstoten. Het aantal kilo's is in de afgelopen periode met 59.816 kilo NHR afgenomen, meldde Janssen. Dat heeft te maken met het feit dat negentien varkensbedrijven zijn gestopt in het kader van de saneringsregeling veehouderij. Een afname van 5 procent. 


In welk perspectief kan de uitstoot van ammoniak in Venray worden geplaatst? De uitstoot van ammoniak wordt weergegeven in kiloton per jaar, waarbij een kiloton gelijk is aan een miljoen kilogram. De uitstoot van ammoniak in Nederland lag in 2017 op 132,4 kiloton, aldus het RIVM. De Europese norm is vastgesteld op 128 ton. Met de uitstoot van ruim een kiloton draagt Venray 0,8 procent bij aan in de totale landelijke emissie. Het overgrote deel van de uitstoot van ammoniak in Nederland is afkomstig van de landbouw, in 2016 lag dat op ongeveer 86 procent, aldus het RIVM.

Bekend is dat ammoniak in de natuur voor vermesting zorgt, daardoor de grond rijk wordt aan voedingsstoffen, waarbij gewassen als gras en brandnetels andere planten verdringen, met als gevolg een verslechtering van de biodiversiteit. 

Op de vraag van GroenLinks hoeveel veebedrijven in Venray zonder een natuurvergunning opereren en hoe daarmee wordt omgegaan, moest Janssen het antwoord schuldig blijven. "De provincie is in deze het bevoegd gezag. Wij worden niet op de hoogte gebracht van vernietigde besluiten."