De vier F-35 toestellen vliegen in formatie over vliegbasis Volkel.
De vier F-35 toestellen vliegen in formatie over vliegbasis Volkel. Foto: Piet Kaanen

Erebogen voor F-35

Volkel | Voor wie het nog nergens las of ze nog niet hoorde, vorige week donderdag begroette vliegbasis Volkel de eerste vier F-35's die daar een vaste plek krijgen. 's Middags even over half vier vloog het kwartet dat was opgestegen in Leeuwarden, voor het eerst boven de vliegbasis, tegen kwart voor vier landden ze een voor een vanuit oostelijke richting op het Brabantse vliegveld. 


Vele honderden doorgewinterde vliegtuigspotters, fotografen en dagjesmensen zaten verspreid achter de afrasteringen rondom de start- en landingsbaan om de historische vluchten van de supersonische bakken met eigen ogen en oren te ervaren. Tussen al die belangstellenden ook een groepje actievoerders. Zij demonstreerden tegen de komst van de toestellen die, volgens hun zeggen, kunnen worden uitgerust met kernbommen die nog dit jaar naar Volkel zouden komen. Vliegbasis Volkel weigerde om een door de actievoerders aangeboden vredespalm in ontvangst te nemen, meldde het Brabants Dagblad.

Na de landing werden de vier toestellen met hun piloten ontvangen door militaire hoogwaardigheidsbekleders en brandweerwagens die zorgden voor erebogen van water. De vliegtuigen maken deel uit van het 313 squadron. Het aantal F-16's op Volkel, dat is ondergebracht in het 312 squadron, wordt langzamerhand teruggebracht. Naar verwachting verlaat over twee jaar de laatste F-16 Volkel.

Eind dit jaar staan er waarschijnlijk een tiental F-35's in Volkel. Nederland heeft op dit moment 25 F-35's, die voor een groot deel in Leeuwarden zijn gestationeerd. In totaal 'krijgt' Nederland 58 van deze gevechtstoestellen, waarvan zeven permanent gestationeerd zijn op trainingsbasis Luke in de Amerikaanse staat Arizona.

De komende jaren groeit het aantal F-35's op Volkel tot zo'n dertig stuks. En ja, zei een Defensie-woordvoerder eerder al: "Heel eerlijk', dat gaat de omgeving zeker merken. Gevechtsvliegtuigen maken nu eenmaal lawaai." Defensie wil in 2024 de twintig kilometer verderop gelegen (nu nog slapende) vliegbasis De Peel heropenen als dependance van Volkel.