Afbeelding
Foto: Persfoto

Postkantoor van papier

Tienray | Onlangs ging de Papier BiĆ«nnale in Museum Rijswijk van start. Een van de twintig deelnemende kunstenaars is Erik van Maarschalkerwaard uit Tienray. In 2019 en 2021 was al werk in papier van zijn hand al te zien tijdens de Paper Art-tentoonstellingen in het CODA Museum in Apeldoorn. In 2019 bracht hij met een installatie een ode aan de postzegel en in 2021 met collages een ode aan de papieren krant. 


De Papier Biƫnnale 2022.Transition is een internationale tentoonstelling met twintig kunstenaars van hedendaagse beeldende kunst waarin papier de hoofdrol speelt. Tegelijkertijd ligt de nadruk op de beeldende en de inhoudelijke kwaliteit van de werken. Het thema van deze editie is Transition. We leven in een tijd van verandering. Er wordt gesproken over een paradigmaverschuiving. De weerstand in de maatschappij neemt toe en dat is zeker niet alleen coronagerelateerd. Er zit verandering in de lucht, maar we weten nog niet welke kant het opgaat. Curator Diana Wind selecteerde een aantal architectonische modellen van Erik van Maarschalkerwaard voor deze tentoonstelling. In onze digitale tijd zijn er veel verschillende soorten gebruiken van papier in onbruik geraakt. Enveloppen zijn vervangen door e-mails, de strippenkaart is vervangen door een ov-chipkaart, papieren geld is vervangen door een pinpas, luciferdoosjes zijn vervangen door aanstekers.
De getoonde modellen zijn kleine papieren bouwwerken die verbeeldingswerelden oproepen die ruimte bieden aan zowel onze herinneringen als onze fantasie? Elk nieuw model is opgebouwd uit een ander papiersoort. Zo is er o.a. een postkantoor te zien opgebouwd uit gestapelde enveloppen en een brandweerkazerne samengesteld uit luciferdoosjes. De expositie is van 26 juni t/m 13 november te zien in Museum Rijswijk.


Meer informatie: museumrijswijk.nl/tentoonstelling-papier-biennale-2022-transition-225, www.erikvanmaarschalkerwaard.nl.