Afbeelding
Foto: Rikus ten Brücke

Xareni Jacobo Rojas

Venray | In deze serie nodigen we nieuwe Nederlanders/Venraynaren uit voor een kop koffie of thee en zijn we nieuwsgierig wat ze van Venray vinden. Deze keer: Xareni Jacobo Rojas (46) uit Mexico.


"De liefde heeft mij naar Venray gebracht. Op mijn 28ste volgde ik een yogacursus in Italië. Daar ontmoette ik een leuke medeleerling uit Venray. De vonk sloeg over en we wilden elkaar vaker zien. In de jaren na 2004 was ik om en om drie maanden in Venray en drie maanden in Mexico Stad, waar ik ook een yogastudio heb. De drie maanden dat we niet bij elkaar konden zijn, waren moeilijk. Een van ons zou moeten verhuizen. Dat werd ik en zo belandde ik permanent in Venray. Yoga is mijn passie en dat ik die die hier in mijn nieuwe omgeving uit kon oefenen was geweldig. In Mexico heb ik de opleiding tot yogadocent gevolgd. Daarvoor heb ik certificaten gehaald in Mexico, Italië, India en Amsterdam in de richting Iyengar Yoga. Naast yoga heb ik ook geschiedenis aan de Universiteit in Mexico-stad gestudeerd en mijn bachelor gehaald. In Venray kon ik via Vrouwencentrum Eva in een van hun zalen aan mijn eerste groep yogalessen gaan geven. Daar was ik erg blij mee. Later ben ik ook yogalessen gaan geven in zalen in de Kemphaan in Venray, in Nijmegen, in Maastricht en in Sittard. Op dit moment geef ik yogalessen in Overloon en geef ik ook privélessen. Inmiddels ben ik goed ingeburgerd in Venray. In 2004 heb ik de inburgeringscursus op de Gildeopleidingen gedaan. Ik vond het niveau van de vragen een beetje laag. Zo stelden ze bijvoorbeeld de vraag: Als je honger hebt, waar moet je dan naar toe: naar de bank, naar de kapper of naar de supermarkt? Hopelijk ontwikkelen de vragenmakers in de toekomst betere vragen. Na de inburgeringscursus ben ik op de Gildeopleidingen met Nederlandse les begonnen. Daar ben ik nog steeds mee bezig, nu met de vierde periode. Mijn hobby’s zijn: aerobics en Latijns-Amerikaans dansen, zwemmen en duiken. Ik heb mijn duikdiploma (Padi) gehaald. Er zijn mooie plekken om te duiken in Mexico en in Nederland. Het is een mooie hobby, waar ik in beide landen erg van kan genieten. Via deze activiteiten heb ik veel mensen leren kennen die mijn vrienden zijn geworden. Mijn vriend en ik zijn niet getrouwd. Na zeven jaar samen zijn wij ieder onze eigen weg gegaan. Ik heb toen twee jaar in Sittard gewoond. Het Limburgs daar was soms best moeilijk te verstaan. Ook miste ik mijn leven in Venray en kwam ik weer terug. Mijn ex ben ik altijd blijven zien en hij is mijn beste vriend. In de zomer van 2022 ga ik een nieuwe stap zetten. Een grote droom wordt werkelijkheid: een eigen yogastudio op De Bleek in Venray. Ik wil namelijk graag iets voor mij zelf opbouwen. Ik heb een ruimte gekocht en die wordt nu verbouwd en ingericht. Daar kan ik dan les gaan geven op een eigen, vaste plek. Dat is rustiger en dat komt de kwaliteit ten goede. Ik gebruik namelijk graag attributen zoals riemen, yogablokken, stoelen zodat je je lichaam beter kunt rekken en strekken. De ruimte op De Bleek heb ik kunnen kopen dankzij een financiële bijdrage van mijn moeder. Zij vindt dat ik in Venray iets voor mijzelf moet kunnen opbouwen."


Heb je een spreekwoord of een gezegde dat je met ons wilt delen: "Mexico es mi madre y Paises Bajos es mi padre. Mexico is mijn moederland en Nederland mijn vaderland. Waar je bent doe je je best voor de andere mensen."


Kent u iemand die interessant is voor deze rubriek: mail een berichtje naar redactie@peelenmaasvenray.nl.

Afbeelding