'Druk op zorg verlichten'

Venray | OTTO Health Care, de zusterorganisatie van OTTO Work Force, heeft maandagochtend om 4.00 uur Nederlandse tijd een samenwerkingsovereenkomst getekend met Cardinal Santos in Manilla, een zeer gerenommeerd en vooruitstrevend ziekenhuis binnen een groep van negentien Filipijnse ziekenhuizen. Met deze samenwerking kan op korte termijn goed opgeleid zorgpersoneel naar Nederland worden gehaald om de druk op de gezondheidszorg te verlichten.


De samenwerking houdt in dat Filipijnse verpleegkundigen worden opgeleid voor de Nederlandse en Duitse ziekenhuiszorg. Verpleegkundigen die geïnteresseerd zijn om maximaal vijf jaar in Europa te willen gaan werken, worden door het ziekenhuis voorbereid op de Duitse of Nederlandse taal, cultuur en werkwijze. Na maximaal vijf jaar kunnen deze verpleegkundigen weer aan de slag in het Filipijnse ziekenhuis Cardinal Santos. Ze kunnen dan weer een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van de Filipijnse zorg. CEO Frank van Gool: "Wij noemen dit ‘georganiseerde circulaire arbeidsmigratie'. Het is voor het eerst dat dit op deze wijze zo wordt georganiseerd en in die zin is het een historische samenwerkingsovereenkomst.” De druk op de Nederlandse gezondheidszorg is hoog. Via OTTO Health Care richt OTTO Holding zich op de ontwikkeling van onder andere de ‘Asia Europe Talent Bridge' om tekorten in de Europese arbeidsmarkt op te lossen. In samenwerking met Nederlandse ziekenhuizen wil OTTO Health Care in een pilot nog dit jaar Filipijnse en Indonesische gespecialiseerde en hooggekwalificeerde verpleegkundigen naar Nederland halen.

De verpleegkundigen worden in hun thuisland (intensief) getraind in de Nederlandse taal, cultuur en zorg en komen voor een gelimiteerd aantal jaren naar Nederland om de druk op de Nederlandse gezondheidszorg te verlichten. In het derde kwartaal van dit jaar worden de eerste verpleegkundigen verwacht.