Afbeelding
Foto: Shangarey Julia

Inspiratiebijeenkomst op 12 juli

World Food Garden Brukske

Venray | Voedseltuinieren in de Venrayse wijk Brukske als manier om duurzamer te leven, culturen en inwoners met elkaar te verbinden, en mensen te stimuleren om gezonder te leven. Dat zijn de uitgangspunten van het project World Food Garden Brukske. Dinsdagavond 12 juli wordt in Wijkcentrum Brukske een inspiratiebijeenkomst gehouden voor inwoners, organisaties en bedrijven. World Food Garden Brukske is een initiatief van de Venrayse leefstijlformateur Maurice Ambaum in samenwerking met Wijkplatform Brukske.


Voedsel is een van de grote mondiale vraagstukken. In 2050 zijn er 10 miljard mensen op de wereld. Naast de bevolkingsgroei zullen zowel inkomensgroei als klimaatveranderingen effect hebben op de voedselbeschikbaarheid. “Voedseltuinieren wordt dan ook steeds populairder, omdat mensen op zoek zijn naar nieuwe manieren om duurzamer te leven en schade aan het milieu te minimaliseren”, legt Maurice Ambaum uit. Hij formeerde voor Venray het Leefstijlakkoord, waaraan zo’n honderd organisaties, bedrijven en vereniging zich hebben verbonden. “Voedseltuinieren is bovendien een laagdrempelige manier om voedseleducatie in een levensechte context aan te bieden. En voedseltuinieren leidt tot cohesie tussen mensen en culturen, zeker als inwoners zelf verantwoordelijk worden voor de teelt, oogst, verwerking en het onderhoud.”


Lidy Gooren van Wijkplatform Brukske is enthousiast over het plan. “We hebben eerder ervaren dat voeding een bindmiddel tussen mensen in een wijk is. Voordat corona uitbrak, waren er verschillende kookclubjes in Brukske. Die zouden met dit project weer geactiveerd kunnen worden. Ik vind het ook mooi dat de insteek is dat inwoners dit zelf gaan oppakken. Ze dragen zo ook bij aan een gezondere leefstijl voor zichzelf en voor andere inwoners van de wijk.”


Het multiculturele karakter van Brukske spreekt Ambaum aan. “Er wonen tientallen culturen samen. Iedere cultuur kent z’n eigen voeding en eetgewoonten. World Food Garden wil mensen met elkaar kennis laten maken aan de hand van hun voedselcultuur. Daardoor leren ze ook over elkaar.” “Er is ooit een kookboek uitgegeven met gerechten van verschillende culturen in Brukske”, vult Lidy Gooren aan. “Dat was een groot succes.”


De bijeenkomst op dinsdag 12 juli om 19.00 uur in Wijkcentrum Brukske is vooral bedoeld om mensen te informeren en inspireren. Ambaum: “Diverse partijen kunnen aansluiten bij World Food Garden Brukske. Uiteraard de inwoners van de wijk zelf, maar ook onderwijs, bedrijfsleven, overheid en zorg. Het zou een prachtige stageplek zijn voor studenten en een levensechte leerplek voor leerlingen uit het basisonderwijs. Er kan voedselinnovatie worden toegepast. Ik juich het toe als er ook een eigen winkeltje komt waar inwoners hun producten kunnen verkopen, en een eigen restaurant waar samen kan worden gekookt. Op die manier kan World Food Garden ook leiden tot een vorm van dagbesteding of zelfs arbeidsparticipatie.”

Eén van de eerste verkenningen die gaat plaatsvinden, is naar een geschikte locatie in of nabij Brukske. “Mogelijk kunnen we 12 juli al opties presenteren”, besluit Ambaum, die hoopt dat World Food Garden Brukske eind dit jaar kan beginnen. “Waarschijnlijk nog op kleine schaal, maar wel met de eerste ‘oogst’. Hoe mooi zou het zijn als we het jaar 2022 kunnen afsluiten met een gezamenlijke maaltijd in de wijk waarin mensen letterlijk kunnen proeven van eten uit de hele wereld, door henzelf bereid.”