Afbeelding
Foto: Persfoto

Geitenproject Helpende Handen

Venray | De stichting Helpende Handen India, die is gevestigd in Venray, heeft een succesvol geitenproject gedraaid.


"Dit geitenproject zorgt ervoor dat mensen in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien en daardoor weer meer zelfvertrouwen en eigenwaarden krijgen en weer zinvol kunnen deelnemen aan de maatschappij", meldt voorzitter Bart Veldpaus. "Het parivartan (transformatie) geitenproject wordt al enkele jaren gesponsord door Helpende Handen Nederland en een premie van Wilde Ganzen. Dit project ondersteunt inmiddels meer dan 300 mensen met een lichamelijke- en/of verstandelijke beperking en mensen met een psychiatrische diagnose. En er zijn helaas nog veel wachtenden. Na grondig onderzoek of betreffende vrouw of man in staat is een geit te verzorgen, krijgt zij en/of hij een koppel geiten in eigen beheer. Zij worden langer durend begeleid. Het is de bedoeling dat zij, als ze voldoende jongen hebben gefokt, een of twee geitjes teruggeven, zodat Steven Vidyaakar, de initiatiefnemer van Udavum Karangal-Helpende Handen in India, weer andere steun-behoevende mensen een koppel kunnen krijgen."

Udavum Karangal heeft behalve in Chennai ook locaties in Coimbatore, Thiruvannamalai en Madurai. In Coimbatore is een Helpende Handen-school en een locatie voor weesjongens. Verder is er een grote opvang- en behandellocatie voor vrouwen en mannen met een verstandelijke beperking en/of een psychiatrische ziekte en/of  een lichamelijke beperking en ouderen. Er wordt naar gestreefd deze mensen na herstel terug te begeleiden naar hun familie of dorp.


De staf van Helpende Handen heeft al jaren het ‘werkgebied’ uitgebreid naar de iets noordelijker gelegen Nillgiri Hills, het platteland en de verschillende stammen in de omgeving van Coimbatore en Coonoor.


De meeste belanghebbenden van dit geitenproject (vrouwen, mannen, ouderen, gehuwd, met of zonder kinderen) zijn zeer arm en wonen in ver afgelegen en achtergestelde gebieden, waar ze nauwelijks gebruik kunnen maken van de gezondheidszorg.

Een behandeling voor hun problemen kunnen zij niet betalen. "Vandaar dat het HH Community Health Care Services-programma inmiddels aan meer dan driehonderd mensen een gratis behandeling heeft gegeven en ze verder begeleidt naar resocialisatie en rehabilitatie, zodat ze weer terug kunnen naar hun gezin, familie en dorp", weet Veldpaus. "Zij worden begeleid en getraind zodat zij zoveel als mogelijk in hun eigen levensonderhoud en/of van dat van hun gezin kunnen voorzien. Inmiddels hebben een groot aantal mensen succesvol meerdere geiten gefokt.  Vandaar dat het nu tijd is om het project naar een ‘hoger’ plan op te schalen." Het Helpende Handen-team gaat, onder leiding van maatschappelijk werker Subramani, zoals vooraf werd afgesproken, een of twee geiten ophalen en draagt daarna een koppel geiten over aan een andere steunbehoevende vrouw of man. Steven en Ratan (projectleider in Coimbatore) hopen op deze wijze nog veel meer mensen te kunnen helpen.


"Dit efficiënte en vriendelijke project kan jammer genoeg niet voldoen aan de hoeveelheid aanvragen. Het Helpende Handen-team heeft nog veel andere mensen op het oog die een koppel geiten zouden kunnen gebruiken. Vandaar onze vraag of u bereid bent een donatie te doen ten behoeve van dit mooie succesvolle project.  Om u een indruk te geven wie er inmiddels geiten hebben afgestaan, volgt hieronder een korte beschrijving van mevrouw Manimegalai (24 jaar) uit het dorpje Vadachithur (foto). Ze heeft een ernstige psychiatrische ziekte, waarvoor ze sinds enkele jaren wordt begeleid en behandeld door Udavum Karangal. Ze was achterdochtig en agressief. Subramani zorgde ervoor dat ze regelmatig medicatie ging nemen. Hij begeleidde ook de familie zodat zij weer meer deel kon gaan nemen aan het leven. Langzamerhand ging het beter met haar. Voor haar gezondheid en welzijn kreeg zij de zorg voor een koppel geiten. Dit verlichte haar leven en gaf haar steun en hoop. Zij verzorgt de geiten met plezier en plichtsgetrouw en verdient geld voor haar gezin. Ze schonk een lammetje om mensen zoals zijzelf te helpen", zo besluit Bart Veldpaus zijn verhaal.


Meer informatie over het project staat op de website: www.helpendehandenindia.nl)