Stop Vliegbasis de Peel verbindt natuurorganisaties

MERSELO | Natuurverenigingen uit de provincies Noord-Brabant, Limburg en Friesland kiezen voor brede samenwerking om de natuurvergunningen voor de bestaande militaire vliegbases Leeuwarden en Volkel aan de kaak te stellen. Met het oog op De Peel zal Defensie in het proces naar reactivering van de vliegbasis ook het traject voor het verkrijgen van een natuurvergunning moeten doorlopen. Voor Boudewijn Sterk, de Merselonaar achter de website Stop Vliegbasis de Peel, reden de krachten te bundelen van een achttal natuurverenigingen. Vorige week vrijdag ontving Sterk de natuurclubs in zaal 't Anker in De Mortel, waar ze elkaar vonden. 


Door onze redactie


Het doel van de bijeenkomst was in eerste instantie elkaar informeren en kennis uitwisselen, laat Sterk weten. Naast Stop Vliegbasis de Peel en direct betrokkenen uit Leeuwarden waren ook vertegenwoordigers van Natuur en Milieufederatie Limburg, Werkgroep Behoud de Peel (Deurne), Stichting Behoud de Parel (Grubbenvorst), Stichting Natuur en Rust (Deurne/Venray), Stichting Gezond Leefmilieu Venray, Milieudefensie Leeuwarden en Stichting Groene ster Duurzaam (Friesland) naar De Mortel gekomen.

Een natuurvergunning maakt deel uit van het luchthavenbesluit. Dat besluit is nodig om een vliegbasis in gebruik te mogen nemen. Nu er nieuwe F-35- straaljagers op de al operationele vliegbases Leeuwarden en Volkel komen (of er al staan) zijn nieuwe natuurvergunningen nodig. Bij de verleende natuurvergunning voor vliegbasis Leeuwarden zijn een aantal zaken over het hoofd gezien. Dat werd ook vrijdag in De Mortel duidelijk gemaakt. 


Berekeningen

Sterk stelt het volgende in een bericht naar aanleiding van de bijeenkomst in De Mortel: 'De natuurvergunning is door LNV (ministerie van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit) aan vliegbasis Leeuwarden verleend omdat, kort samengevat, Defensie sinds 1994 verworven rechten zou hebben. Begin dit jaar is echter een nieuwe wijze van berekenen vastgesteld, die niet door LNV is toegepast. Bij de beoordeelde aspecten stikstof en geluid neemt LNV genoegen met berekeningen in plaats van metingen. Terwijl er gemeten kan worden, want vliegbasis Leeuwarden is al decennia in bedrijf. Bovendien zijn de berekeningen voor LNV oncontroleerbaar omdat Defensie relevante informatie (zoals het aantal vliegbewegingen) geheimhoudt'. Of er nu gemeten wordt of berekend, de uitstoot van stikstof mag niet gekoppeld worden aan geluidzones en -contouren, stelt Sterk. 'Reden voor de natuurverenigingen uit Friesland om bezwaar te maken, in beroep te gaan en daarmee de werkelijke cijfers boven tafel te krijgen'. 


Lees verder op pagina 10.