Buurt met handen in het haar door jarenlange overlast

VENRAY | Bewoners van een deel van de Stationsweg weten het niet meer. Een vrouw in die buurt zorgt sinds een jaar of vijf voor dermate veel overlast, dat ook politie, gemeente en andere instanties er geen grip meer op hebben,  zegt een van de omwonenden.  "Zaterdag 11 juni escaleerde het. Woedende buren verzamelden zich voor haar huis om verhaal te halen. Maar daar bleef het bij. Politie was er, maar deed niks. We zijn de wanhoop nabij." 


Door Henk Baltussen
 


De omwonende wil niet met naam en toenaam in de krant. Zijn naam is wel bekend bij de redactie. "Dit verhaal moet naar buiten, omdat we hier ten einde raad zijn", laat hij weten. "Maar vanwege onze veiligheid kies ik ervoor om het verhaal anoniem te doen. Ik kan je verzekeren dat de buurt hier achter staat."

De vrouw die de overlast veroorzaakt, kampt volgens de omwonende (die vlak bij haar woont) met psychische nood en heeft een alcoholprobleem.


Schreeuwen

 "Ze kwam een jaar of zeven terug in de buurt wonen. Haar ouders kochten voor haar een woning. In deze buurt, dus. Aanvankelijk ging het goed met haar. Het contact was goed. Maar na een tijdje begon ze overlast te veroorzaken met treiteracties, schreeuwen, keiharde muziek, belde overal in de buurt aan, gluurde door ramen, het leek op stalken. Ik denk dat we in al die jaren tot 11 juni van dit jaar, wel zo'n 75 keer met de politie hebben gebeld. Die komen dan wel, maar vervolgens kunnen ze niets doen. Complicerende factor is dat de vrouw in een koopwoning zit. Had ze gehuurd gezeten, dan was er meer mogelijk geweest. De gemeente Venray is ook geheel op de hoogte van de situatie, maar daar hoor je hetzelfde als bij de politie: we kunnen niets doen. Ze kreeg gedragsaanwijzingen van de gemeente, boetes, ze werd een paar keer gearresteerd, maakt allemaal niets uit. Nog niet zolang geleden kieperde ze alle paperassen van de politie, gemeente en de rechtbank bij ons in de tuin. Politie maar weer gebeld, want het zijn belangrijke papieren."


Schutting

"En dat geschreeuw en gekrijs gaat maar door. Soms de hele dag. Niks kun je. Onze twee zonen van 21 en 19 studeren elders. Als ze in het weekeinde naar huis komen en in de tuin zitten, dan kan ze zomaar weer uit haar dak gaan. Over de schutting staan schreeuwen, het tv-geluid keihard aan zetten, noem maar op. De kinderen vinden het vreselijk om zo door haar aangesproken te worden. De lol voor ze om naar huis te komen gaat er zo wel vanaf. Zelf merk je dat je onderhand geen zin meer hebt bezoek te ontvangen. Onlangs zaten we met mensen in de tuin. Weer begon het geschreeuw en het gekrijs."


Makelaar

Of verhuizen voor de omwonende, die vooral thuis werkt, een optie is? "De situatie beheerst inmiddels je hele leven. Maar daarom maar verhuizen vind ik principieel onjuist. Ik weet dat buurtbewoners al een makelaar op bezoek hebben gehad. Je lost er niets mee op. Dan krijgen anderen weer met de overlast te maken. We zitten hier sinds 2005 en wonen hier heel graag. Maar je merkt dat het langzaam maar zeker meer en heftiger wordt. Ze gooit met dingen. Laatst belandde een houten beeld in de tuin. Het wordt van kwaad tot erger." 

De omwonende kan er nauwelijks mee uit de voeten. "Ik zit vaak op het randje, hoop maar dat de stoppen niet echt gaan doorslaan bij mij. De politie snapt het wel, maar drukt me op het hart toch de rust te bewaren. Het kan alleen maar tegen je werken." 

Naast gemeente, politie en justitie hielden ook instanties als Mensana Hulpverlening (ggz) en het Zorg- en Veiligheidshuis Noord-Limburg zich bezig met de zaak. Zonder resultaat. Inmiddels heeft de omwonende een advocaat ingeschakeld om als laatste redmiddel langs een andere weg zijn recht te halen. Recht op een veilige woonomgeving, recht op een normaal leven. "Ongeveer wekelijks wordt de politie opgeroepen. Die komt nog alleen maar om de gemoederen tot bedaren te brengen. De situatie hier wordt langzaamaan onhoudbaar." 


Optreden waar mogelijk

Peel en Maas stelde de gemeente Venray vragen over de situatie aan de Stationsweg: Begrijpt gemeente Venray de klachten van de omwonenden en hoe gaat de gemeente hier zelf mee om? Hoe kan deze situatie zolang voortslepen? Wat kan de gemeente betekenen voor de vrouw die voor de overlast zorgt? Wat kan de gemeente betekenen voor de omwonenden die onderhand teneinde raad zijn? 


De gemeente Venray, waarbij burgemeester Leontien Kompier openbare orde en integrale veiligheid in de portefeuille heeft, houdt zich met de antwoorden op de vlakte: 'We zijn op de hoogte van deze zaak en met diverse (zorg)partners actief betrokken. Dat betekent dat we inzetten en optreden waar mogelijk. Maar in het kader van de bescherming van de privacy van de bewoner, kunnen we over deze zaak geen verdere mededelingen doen'.