Vervolg pagina 5

'Veel vragen blijven nog onbeantwoord'

De Mortel | Een belangrijk onderdeel van de bijeenkomst in De Mortel was het bespreken van de ingediende bezwaarschriften door de Friese natuurinstanties, zodat natuurverenigingen uit Noord-Brabant en Limburg straks voorbereid zijn. 


Medewerkers van Milieudefensie Leeuwarden en Stichting Groene ster Duurzaam uit Friesland gaven uitleg over de uitgangspunten en bezwaren, maar ook over de verwachtingen. Tijdens de bijeenkomst zijn antwoorden op vragen gevonden, maar bleven vragen ook nog onbeantwoord, liet Sterk na afloop weten.

'Er is door alle genoemde partijen naar elkaar uitgesproken om te komen tot een brede samenwerking van natuurorganisaties uit verschillende provincies, die vanuit gebundelde kennis en ervaring elkaar versterken. Het geeft daarmee ook een signaal af aan betrokken gemeenten en aan Defensie'. 


Daarbij blijft Werkgroep Stop Vliegbasis de Peel zich verdiepen in deze zaak, blijft initiatieven nemen en samenwerking zoeken met alle betrokken organisaties. 'Ook met gemeenten is inmiddels gesproken over bovengenoemde ontwikkelingen', zegt Sterk. 'De werkgroep is gematigd positief over het behaalde resultaat bij de gemeenten en over de in gang gezette ontwikkeling. De betrokken gemeenten hebben uitgesproken te gaan samenwerken en hebben Defensie een brief met vragen gestuurd. Ook over stikstof en geluid. Met het alleen stellen van vragen aan Defensie kom je er niet. De werkgroep blijft onafhankelijk en hierin de gemeenten dus kritisch volgen'.