Vervolg pagina 5

'Hoe gedraagt vee zich eigenlijk bij de F-35?' 

Ysselsteyn | Het niet kunnen gebruiken van de start- en landingsbaan voor de belevingsvlucht is een kink in de kabel. "Wat voor een vlucht wordt het dan?", vroeg iemand in de zaal. 


Eventueel uitwijken naar Volkel, waar op 30 juni de eerste twee F-35-toestellen worden gestationeerd, is een mogelijkheid. Maar de omstandigheden daar, de ligging van de baan, zijn anders dan bij De Peel. Daarbij kan de situatie in Oekraïne aanleiding zijn om voor een andere datum te kiezen.

In Roelanzia waren ook enkele veehouders aanwezig die in de buurt van de vliegbasis bedrijven runnen. Ze ergerden zich in z'n algemeenheid aan het feit dat nauwelijks tot geen informatie beschikbaar is over hoe landbouwdieren zich gedragen bij een overvliegende F-35. "Je leest er nergens wat over, er wordt niks over verteld. Hoe moeten wij daarmee omgaan? Koeien kunnen op hol slaan, wat doen varkens bij zo'n herrie?"  Johan Roerink, ambtenaar milieuplanologie en geluidsdeskundige bij de gemeente Venray, liet weten dat daar aandacht aan is besteed in een nota onder het kopje 'economische effecten'. Hij zei er tegelijkertijd bij dat daar meer aandacht voor moet komen. Defensie gaat dat volgens Roerink 'nader bezien'.

Gemeentelijk procesmanager Bart van Dijk liet de aanwezige boeren weten, daar 'scherp in te gaan zitten'. "Het is van belang om daar contact over te blijven houden. Wat is de impact op de omgeving? Dat willen we volledig in beeld hebben."