Aanpak overlast van jonge azc'ers met boa's succesvol

VENRAY | De inzet van vier toezichthouders om de overlast van jonge criminele asielzoekers tegen te gaan, is een succes. Problemen kunnen sneller en effectiever worden aangepakt. Dat concluderen de gemeenten Nijmegen, Land van Cuijk in De Gelderlander. De gemeente Venray bevestigt dat. De speciale 'asielzoekersboa's' zijn sinds 2020 actief. 


De gemeenten willen door met de veelbesproken aanpak en hebben een nieuwe subsidieaanvraag bij het Rijk ingediend. De komst van vier van deze gemeentelijke toezichthouders leidde eerder tot kritiek. Tegenstanders spraken van stigmatisering om te spreken van een 'team overlastgevende asielzoekers', zoals de gemeente Nijmegen op sociale media deed. Gevreesd werd voor etnisch profileren, dus het aanpakken van mensen op basis van afkomst of etniciteit.

De Nijmeegse fractie van GroenLinks wilde onder andere weten hoe het 'team van overlastgevende asielzoekers' past bij de opvatting van het stadsbestuur om niet etnisch te profileren. Volgens het gemeentebestuur is daar geen sprake van. 'In alle gevallen van overlast gaan we op zoek naar een gepaste manier om daar mee om te gaan, ongeacht waar de overlast zich voordoet'. De gemeenten kregen klachten van overlast rond asielzoekerscentra, het station en in winkelstraten. Vandaar dat boa's juist op die plekken zijn ingezet.

Een voordeel is volgens een evaluatie van de betrokken gemeenten dat een veel beter beeld ontstaat van de problemen. Ook is er 'bijvangst'. Nadeel is dat er nog geen langetermijnoplossing is: zo is het onmogelijk illegale asielzoekers een boete te geven en is uitzetting vaak niet mogelijk. 

Het Venrayse college bevestigt dat de flexibele en gerichte inzet van het boa-team flying squad in de openbare ruimte en het openbaar vervoer in de gemeenten Venray, Land van Cuijk en Nijmegen voorspoedig verloopt. "Er wordt door het boa-team succesvol samengewerkt met politie, de lokale boa-teams, openbaarvervoersbedrijven, het Openbaar Ministerie en het COA", aldus een woordvoerder van het Venrayse college. "Dankzij de aanpak is er een veel beter beeld van de diverse vormen van overlast en kan eventuele overlast sneller en effectiever worden aangepakt. Dat blijkt uit een tussentijdse evaluatie met partners op basis van kwalitatief onderzoek. Er is sneller en beter zicht op locaties waar overlast zich manifesteert alsook op de aard en omvang van de overlast. Daardoor kan het flying squad sneller en gerichter worden ingezet worden. Het effect is ook in de gemeente Venray merkbaar." De drie gemeenten willen door met het speciale boa-team. Daarvoor is bij het Rijk opnieuw een aanvraag gedaan voor een specifieke uitkering ter hoogte van 150.000 euro. De gemeente Venray hoeft geen geld bij te leggen, wel worden extra uren ingezet voor dit project.